Bernadette Huisman en echtgenoot Joseph Rudd: samen sterk in Bfree
Bernadette Huisman en echtgenoot Joseph Rudd: samen sterk in Bfree (Foto: Han Giskes)

Modezaak Bfree sluit de deuren

PURMEREND - Ruim 25 jaar lang wist mode minnend Purmerend haar modezaak Bfree in de Willem Eggertstraat te vinden. Een grote vaste klantenkring met veel vrouwen die blind vertrouwden op het oordeel van Bernadette Huisman. Eind september sloot ze, door nieuwe huurregels, haar deuren. Wel heeft ze vanaf 5 oktober nog een half jaar een tijdelijk onderkomen in de Westerstraat om haar collectie uit te verkopen en te bedenken hoe ze daarna haar klanten nog kan helpen. "Er zijn er teveel die me na aan het hart liggen."

Bernadette is in Purmerend de 'grande dame' in de mode. Niet zo vreemd. Ze verdiende haar sporen bij niemand minder dan Edgar Vos. Jarenlang was ze zijn vaste doorpasmodel en stond ze in zijn winkel in de PC Hooftstraat. "Ik ben een echte oude rot in het vak. Van Edgar Vos heb ik alles geleerd over coupe, materiaal enz. Dat kwam van pas toen ik samen met mijn echtgenoot Joseph deze winkel begon. Joseph heeft altijd de zakelijke kant gedaan, en ik de werkvloer. Maar ik verkoop niet alleen, ik adviseer en kleed mijn klanten aan. Je inzicht is belangrijk..Sommigen noemen me daarin eigenwijs, maar eerlijk duurt het langst. Iemand die voor het eerst bij mij komt ga ik eerst even overhoren. Ik wil weten hoe ze in het leven staat. Is het een huisvrouw met drie kinderen, een vrouw met een eigen bedrijf of een directeur die op congressen mensen toe spreekt. Ieder heeft ander advies nodig. En er zijn veel klanten voor wie ik met een paar juiste kledingstukken de garderobe compleet maak waarbij alles op elkaar is afgestemd."

Het leverde haar vaste klanten op door heel Nederland. Die bovendien graag langskwamen op de vele modeshows die ze gaf boven de zaak, met heerlijk eten van echtgenoot Joseph. Ze kijkt er met veel plezier maar ook met weemoed op terug. "Ik heb het erg moeilijk met het afscheid. Ik heb echt verschil gemaakt bij mijn klanten door dieper te kijken en betrokken te zijn. Gelukkig kan ik nog een half jaar mijn ding doen, ik kan niet zomaar stoppen na 25 jaar."