Column Z Lijner

Een historische raadsvergadering beleefde de Purmerend vorige week. Historisch omdat de raad instemde met het voornemen om per 2022 te fuseren met Beemster.

Purmerend beleefde vorige week een historische raadsvergadering

Historisch ook nu de raad een motie van wantrouwen indiende en aannam; een motie gericht tegen de partijzwervers vader en zoon Buskoop en de ex-PVV-ers Van Dongen en Soenjoto. Gelukzoekers zijn het die van partij wisselen met de snelheid van het licht. Dat zij in de raad zitten dankzij honderden kiezers lijken de vier gelukzoekers gemakshalve te vergeten.

VVD: "Van het plan voor PostNL-terrein worden we allemaal blij

Volkomen terecht spraken zowel de burgemeester als de overige raadsleden hun zorgen en verontwaardiging uit.Historisch tenslotte ook nog eens omdat de raad in overgrote meerderheid instemde met het nieuwe plan voor het terrein Post NL. Opmerkelijk vond ik de blijdschap die de VVD fractie ten toon spreidde. Of zoals raadslid Van Elden zei: "Van het huidige plan voor Post NL worden we allemaal blij."

VVD in harnas

Ook voor de VVD geldt opeens dat het nog altijd beter is om ten halve te keren dan ten hele te dwalen. Geharnast zat de VVD in het oorspronkelijke plan om een idioot hoog flatgebouw op het terrein te realiseren. Zo geharnast zelfs dat een CDA wethouder het veld moest ruimen, en dat de verkiezingsstrijd feitelijk gedomineerd werd door die megalomane hoogbouwplannen.

Afgestraft

De partij werd afgestraft en kwam met 'slechts' drie zetels terug in de raad. Geen plek meer in het college. Eigen schuld, dikke bult, dacht menigeen. Het nieuwe plan ontmoet hoofdzakelijk instemming en het zal voor de VVD een bittere pil zijn geweest om nu in het openbaar te zeggen dat 'we er allemaal blij van worden'.

Kijken naar een raadsvergadering is vaak leuk, soms hilarisch, veelal verbazingwekkend. Aan de kleding kon je vroeger vaak zien van welke partij iemand was.

Mompelend

Die tijd is voorbij. Wie zou kunnen bedenken dat een hippie-achtig type als Henk Grader van de Ouderenpartij is. Zijn kapsel (hoewel hartstikke grijs) zou anders doen vermoeden. Of kijk én luister naar SP-er Van Kuik. Zodra die volksvertegenwoordiger zijn teksten vanaf de tablet voorleest is hij niet meer te volgen. Binnensmonds mompelend ontgaat zijn boodschap menigeen.

Misschien dat de SP een cursusje spreken in het openbaar kan organiseren

Misschien kan de SP een cursusje 'spreken in het openbaar' organiseren. Zeker nu die partij met nog maar één zetel in de raad zit zou het fijn zijn als de kiezer kunnen vernemen welke opvattingen Van Kuik huldigt.