Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Waterland scoort hoog met topturntoernooi

PURMEREND - Afgelopen weekend vond voor het eerst een grote landelijke turnwedstrijd plaats in De Beuk. Liefst 450 jongens- en herenturners gaven acte de présence bij de derde kwalificaties en kwartfinales ere- tot en met derde divisie.

De wedstrijdcommissie van het organiserende Turncentrum Waterland had een half jaar aan voorbereiding. Het initiatief werd van harte ondersteund door de gemeente Purmerend en Spurd. Het toernooi past uitstekend binnen het kader van stimulering van topsportontwikkeling. Het organiseren van grote wedstrijden op landelijk niveau in het nieuwe sportcomplex de Beuk maakt onderdeel uit hiervan.

Ondersteuning

Ondersteuning kwam er ook van uit de middenstand van Purmerend en de Beemster. De firma Van 't Hek BV verbond zich als hoofdsponsor aan het toernooi, maar er was tevens veel sponsoring in natura van andere bedrijven waarbij ook de Waterlandse Uitdaging een bemiddelende rol speelde.

Alles werd tot in detail voorbereid en dankzij de enthousiaste inzet van ruim 100 vrijwilligers liep de organisatie van het evenement vanaf de opbouw op vrijdagavond tot en met de laatste wedstrijd op zondag op rolletjes.

Voor acht turners van Turncentrum Waterland was het voor de eerste keer dat zij een thuiswedstrijd konden turnen. Barnabas Seprodi was van hen het meest succesvol, ondanks een foutje op het onderdeel rek en een minder soepel verlopen voltige-oefening was hij de beste bij de Jeugd 2e divisie, mede dankzij overwinningen op de onderdelen vloer en brug.

Kyan de Zinger won dankzij een geweldige vloeroefening zilver bij de Jeugd 3e divisie. Hij scoorde een totaal van 19.20 en de tweede score op voltige. Naast deze twee turners hebben ook Tomas Slijngaard en Hidde Haan een ticket voor de halve finales bemachtigd. Voor Barnabas waren het kwalificaties, hij heeft zich met dit resultaat rechtstreeks geplaatst voor het NK.

Sluitstuk vormde de wedstrijd voor de eredivisie jeugd, junioren en senioren op zondagmiddag. Turnen van zeer hoog niveau ondanks het ontbreken van onze turnheld Epke Zonderland. Het publiek zat op het puntje van de banken om niets te hoeven missen van de dubbel salto's en vluchtelementen die de turners lieten zien. De prijzen werden bij deze wedstrijd uitgereikt door wethouder Mario Hegger.

Content

De KNGU toonde zich uitermate content met het verloop van het weekend en vroeg na overhandiging van de herinneringsplaquette of Turncentrum Waterland nogmaals gevraagd kon worden voor het organiseren van een landelijke wedstrijd. In optie staan alvast de halve finales voor de dames: op 9 en 10 mei 2020.