Column Z Lijner

Na een stevige verkiezingsstrijd zit het huidige gemeentebestuur alweer ruim een jaar in het zadel. Weet u het nog? De verkiezingen stonden in het teken van twee grote thema's, t.w. het Beuseboshotel en de hoogbouw op het terrein van Post NL.

Zo maak je geen vrienden

Een halfverdiepte garage bij het gemeentehuis. Kunnen er nog meer ambtenaren lekker dichtbij parkeren

Gek genoeg nam het parkeerprobleem geen grote plek in bij de gemeenteraadsverkiezing. Kennelijk was iedereen ervan overtuigd dat er sowieso een oplossing zou komen. We zijn ruim een jaar verder.

Het Beuseboshotel zal er wel komen, tenzij een rechtbank of Raad van State het plan verwerpt. Over Post NL wordt in alle talen gezwegen. Kennelijk een loeiend hete aardappel die van het ene bordje naar het andere wordt geschoven. Niet alleen een hete aardappel, maar het zal ook wel een hele dure aardappel zijn. Met dank aan het vorige college.

Groot probleem

Het parkeren in de binnenstad is een groot probleem. Dat weet en vindt iedereen, behalve wethouder Tijmstra. "Er is geen parkeerprobleem", zegt ze en met de plannen die er nu zijn bereidt Purmerend zich voor op een goede toekomst. Ontken het bestaan van problemen hardnekkig, lijkt haar leidraad.

Ach ja, je kunt met het ontkennen van allerlei zelfs president van de Verenigde Staten van Amerika worden. Ondergronds, onder de schapenmarkt parkeren, is geen optie, aldus de wethouder. Argumenten heb ik nog niet gelezen. Een halfverdiepte garage nabij het gemeentehuis is nu het plan. Kunnen er nog meer ambtenaren lekker dichtbij parkeren.

Is er nu werkelijk helemaal niemand in het gemeentehuis die het college aan het verstand kan brengen dat de consument de auto het liefste voor de toonbank van de Hema parkeert, om aldaar een rookworst aan te schaffen?

Opeens begreep ik de aanpak. Binnenstedelijke woningbouw luidt het parool. Naarstig worden plekken gezocht waar woningen kunnen komen. Het zal niet heel lang meer duren of er staan zoveel winkels en horecagelegenheden leeg dat er heel goed woningbouw in de binnenstad gerealiseerd kan worden.

Dat die binnenstad qua gezelligheid tegen die tijd een ghosttown is geworden mag niemand verbazen.