Fase 1 van het project is de Kanaalstraat. Vooraan het pand van NKT.
Fase 1 van het project is de Kanaalstraat. Vooraan het pand van NKT. (Foto: aangeleverd)

Eindelijk kans op realisatie woningbouwplan De Vijfhoek

PURMEREND - De gemeente is in gesprek met een projectontwikkelaar over een woningbouwplan van in totaal 54 appartementen in het gebied De Vijfhoek in Purmerend (omgeving Kanaalstraat, Beemsterburgwal). De plannen voor ontwikkeling van dit gebied dateren al van zo'n twintig jaar geleden, maar nu lijken er concretere stappen te zijn gemaakt.

Architect Jan Rietvink heeft weer veel aandacht voor historie…

Onlangs is een informatiebijeenkomst gehouden met omwonenden. Volgens architect Jan Rietvink van Rietvink Architecten uit Oosthuizen hadden verreweg de meeste aanwezigen veel waardering voor het plan.

Drie fases

Het plan bestaat uit drie fases. De eerste fase is de Kanaalstraat, waar in totaal 27 appartementen moeten verrijzen (starterswoningen van circa 42 vierkante meter en appartementen van zo'n 90 vierkante meter). Het project heeft daar de naam De Landbouw gekregen, omdat hier voorheen de veevoederfabriek was gevestigd.

Jan Rietvink heeft de historie hoog in het vaandel staan, waardoor ook een hoger accent is gepland. Dit omdat de vroegere veevoederfabriek ook enkele hogere silo's had. "Dit ontwerp verwijst daarmee ook weer naar de geschiedenis," zegt Rietvink.

In het binnengebied (tweede fase, aan de Beemstersteeg) komen volgens Jan Rietvink 15 huurappartementen in de sociale sector. Het gaat om kleinere pakhuisachtige appartementen. In dat binnengebied zijn ook veertig parkeerplaatsen gepland. De derde fase van het project behelst 12 grotere appartementen (variërend van 80 tot 90 vierkante meter) aan de Beemsterburgwal.

Historiserende gevelwand

Rietvink: "Er ontstaat daar een historiserende gevelwand, zodat het oude Purmerend weer goed naar voren komt. Dat is heel belangrijk, want als je Purmerend binnenkomt, zie je die gevels als eerste. Omdat er enkele panden meer zijn aangekocht dan eerst gedacht, ontstaat een prachtige en grotere gevelwand."

Positieve gesprekken

De architect wijst erop dat het project De Vijfhoek al zo'n twintig jaar loopt en waarschijnlijk het langstlopende project is in Purmerend.

Verder benadrukt Rietvink dat de gesprekken met de gemeente in een positieve sfeer plaatsvinden. "Gelukkig wel, want ook de gemeente vindt dat er nu iets moet gebeuren."

Lange procedure

Om er tenslotte aan toe te voegen: "Maar we moeten nog wel beginnen met de hele procedure en dat duurt in Nederland helaas erg lang. Wat dat betreft zijn in Nederland wel heel veel regels, die ook ernstig kunnen vertragen. Voor we eventueel met de bouw kunnen beginnen, zijn we zo weer jaren verder. We denken eraan om straks een gecombineerde procedure te doen," aldus Rietvink tot slot.

Afbeelding