Hondenbezitters Weidevenne hopen op ontmoetingsplaats

PURMEREND - Gisteravond heeft de bewonersgroep Hop (Honden Ontmoetings Plaats) Weidevenne het plan Hop Weidevenne 2 met als bijlage het originele plan Hop Weidevenne 1.2 van 2018 aangeboden aan wethouder Eveline Tijmstra. Zij is verantwoordelijk voor het hondenbeleid in Purmerend. De gemeente is nu aan zet om te kijken of het mogelijk is dit plan een deel hiervan te realiseren.

Initiatiefneemster Jannie van der Ploeg: "Dit jaar zal het waarschijnlijk niet lukken, maar we hebben er vertrouwen in dat er volgend jaar één of meerdere HOP's in Weidevenne zullen komen."

Prachtig en veilig

Het idee voor de bewonersgroep HOP Weidevenne is ontstaan nadat Van der Ploeg in juni 2017 met haar hond een bezoek bracht aan de HOP in Purmer-Zuid. De hond, toen nog een pup, kon toen nog niet loslopen op terreinen die niet beveiligd waren door een hek en de HOP bleek een prachtige en veilige plek om te vertoeven.

Rennen en spelen met andere honden en in de zomer heerlijk afkoelen in het water. De wens was snel geboren om zo'n prachtige hondenontmoetingsplaats in de eigen wijk Weidevenne te realiseren. De wens omzetten in daden startte met het aanmaken van een Facebookpagina 'Een HOP in Weidevenne, wie denkt mee, wie doet mee?'.

De volgende stap was het formeren van een werkgroep. Na een oproep van Jannie van der Ploeg op Facebook reageerden Anita Wijnhard, Patricia van Gaalen en Rina Edel. Hondeneigenaren die enthousiast zijn en zich willen inzetten voor een HOP in Weidevenne. Later kwamen er twee niet-hondenbezitters bij in de werkgroep: Marja Kragten en Conny Dijkstra. Dit voor de beeldvorming: hoe denken niet-hondenbezitters over de plannen?

Met als voorbeeld de HOP in Purmer-Zuid en in navolging van andere Purmerendse wijken, zoals Wheermolen en Gors, bundelden vier hondenbezitters en twee niet-hondenbezitters hun energie voor een HOP in Weidevenne. Weidevenne is een grote wijk met ongeveer 18.000 inwoners, dus één HOP lijkt niet voldoende en al snel breidt dit zich uit naar vier plekken waar honden veilig kunnen lopen en spelen met andere honden.

Regelmatig overleg

Er is regelmatig overleg met de gemeente en de plannen worden uitgewerkt op een plattegrond van de wijk. In de afgelopen jaren zijn er verschillende bewonersavonden geweest met als doel bewoners te informeren en in gesprek te gaan. De opmerkingen en suggesties voor aanpassingen van deze avonden zijn, als dat mogelijk was, verwerkt in het huidige plan. Een mooi voorbeeld van bewoners die zich sterk maken om iets te bereiken in de wijk.