Column Z Lijner

Zou ik vroeger op school een gemiddelde van 7.1 gescoord hebben, dan zou ik hartstikke tevreden geweest zijn. Met zo'n gemiddelde kon je thuiskomen. Dat moet de directeur van de Stadsverwarming Purmerend (SVP) ook gedacht hebben toen de uitslag van een klanttevredenheidsonderzoek bekend werd.

Warmpjes

De ooit in het vooruitzicht gestelde winst is noooit behaald

Pakweg 80% van de huishoudens in de stad worden verwarmd via de SVP en dat aantal zal verder toenemen. Sterker nog, de SVP gaat de gemeentegrens over. De nieuwste uitbreiding in Zuidoostbeemster zal ook worden aangesloten op het warmtenet. De fusie tussen Beemster en Purmerend werpt de schaduw ver vooruit. Een tevredenheidsscore van 7.1 is mooi.

Bedrijfsresultaat

Maar hoe zit het eigenlijk met het bedrijfsresultaat? In de jaren dat de SVP bestaat is er alleen maar geld ingepompt. De ooit in het vooruitzicht gestelde winst is nog nimmer behaald. Een tevreden klant kijkt naar hetgeen wordt geleverd. Maar is de aandeelhouder ook zo tevreden? En wie is die aandeelhouder? Precies, de gemeente! Jaar in, jaar uit legt de gemeente geld toe. De belastingbetaler, u dus, draait ervoor op.

Gelijk aan gasprijs

De tarieven die de SVP hanteert zijn gelijk aan de gasprijs die elders in het land betaald wordt. De optimistische directeur heeft aangekondigd dat volgend jaar naar die tarieven gekeken gaat worden.

Daarmee wekt hij de suggestie dat de klanten van de SVP wellicht in de toekomst iets minder gaan betalen dan de mensen die op het aardgasnet zijn aangewezen.

Een wenkend perspectief. Wedden dat een lager tarief voorlopig niet aan de orde zal zijn? Er is nog nooit dividend uitgekeerd, sterker: de SVP heeft nog nooit winst gemaakt.

Ambitieuze toekomst

Bovendien zijn de toekomstplannen ambitieus: 1400 nieuwe aansluitingen, zwakke plekken in het warmtenet verstevigen, de bouw van een nieuwe biowarmtecentrale en de zoektocht naar alternatieven manieren van stadsverwarming.

De Purmerenders mogen er dan wel warmpjes bij zitten, de prijs die zij daarvoor betalen zal ook de komende jaren niet minder zijn dan anders.