De rol van Joan in The Wife wordt vertolkt door Glenn Close.
De rol van Joan in The Wife wordt vertolkt door Glenn Close. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Het overzicht van de films voor de komende dagen op het doek van Filmhuis Purmerend. Deze worden vertoond in 't Stamhuis aan de Kerkstraat 11.Filmhuis Purmerend draait op vrijdag 8 maart Woman At War.

Vrijdag 8 maart Woman At War van Benedikt Erlingsson, IJsland / Frankrijk / Oekraïne, 2018, 101'.

Halla (50) is een onafhankelijke vrouw. Ze leeft een rustig bestaan in Reykjavik en werkt er als koordirigent. Maar achter de schermen van deze ogenschijnlijk vredige routine, leidt Halla een dubbelleven als radicale milieuactivist. In haar eentje verklaart ze de oorlog aan de lokale aluminiumindustrie om de prachtige IJslandse hooglanden te beschermen.

Zaterdag 9 maart Widows van Steve McQueen, Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten, 2018, 129'.

Widows is een lekkere misdaadfilm met een multicultureel en een feministisch randje. Maar de film is veel meer en gaat over verwachtingen en vooroordelen. Huidskleur, achtergrond, sekse, die kenmerken bepalen hoe de personages elkaar bekijken en hoe de kijker hen ziet. Regisseur Steve McQueen (12 Years A Slave), woonachtig in Amsterdam, speelt daar meesterlijk mee. De weduwen uit de titel blijken steeds anders dan je denkt.

Dinsdagmiddag en -avond 12 maart de film The Wife, van Björn Runge, Verenigd Koninkrijk / Zweden / Verenigde Staten, 2017, 100'.

Schrijver Joe Castleman ontvangt in Stockholm de Nobelprijs voor de literatuur: de hoogst mogelijke eer die hij tracht te delen met zijn vrouw Joan. Joan is de ideale vrouw, meelevend, gevat en praktisch. Ze houdt duidelijk nog van de man op wie ze veertig jaar eerder als literatuurstudente verliefd werd, maar iets in haar staat op springen. Uit flashbacks blijkt dat ze als mevrouw Castleman wel erg veel van haar identiteit heeft ingeleverd.

Vrijdag 15 maart de film Psycho van Alfred Hitchcock, Verenigde Staten, 1960, 109'.

Deze klassieker wordt in het kader van de filmcursus en in samenwerking met Cultuurhuis Wherelant georganiseerd.

Psycho is de beroemdste film aller tijden en de invloedrijkste horrorfilm uit de geschiedenis. Regisseur Alfred Hitchcock verving de traditionele griezels, zoals vampieren, weerwolven en zombies, door een uiterst menselijk monster.

De avondvoorstellingen beginnen om 20.30 uur, middagvoorstellingen om 13.30 uur. De toegangsprijs is € 7,50 (Voor vrienden op vertoon vriendenpas € 6,-). Reserveren kan op de website www.filmhuispurmerend.nl en daar is ook de informatie te vinden over de andere films die gedraaid worden. Contact is mogelijk via info@filmhuispurmerend.nl.