Ook leerlingen van De Blauwe Morgenster voerden deze week de eindmusical op.
Ook leerlingen van De Blauwe Morgenster voerden deze week de eindmusical op. (Foto: Han Giskes)

Leerlingen verlaten basisschool met musical

PURMEREND - Deze week begint de schoolvakantie in deze regio. Voor de leerlingen uit groep 8 van de basisschool een meer dan bijzondere fase. De oude en vertrouwde basisschooldeur laten zij achter zich en na de vakantie wacht het grote en onbekende avontuur in het voortgezet onderwijs. Het afscheid van de basisschool gaat gepaard met de traditionele musicals.

Alleen al in de Purmaryn voerden 16 scholen de eindmusicals op

Dit jaar was het voor heel veel scholen in Purmerend en Beemster opnieuw mogelijk om gebruik te maken van het aanbod van de gemeente om de eindmusical op te voeren in Theater De Purmaryn of in P3. Een aanbod waarvan gretig gebruik is gemaakt.

De Blauwe Morgenster

In de Purmaryn traden maar liefst 16 scholen op. Onder hen de openbare daltonschool De Blauwe Morgenster uit Middenbeemster. De lessen op deze school worden nadrukkelijk geïnspireerd door de daltonvisie waarin kinderen volop vrijheid krijgen en uitgedaagd worden om hun talenten optimaal te ontplooien. Daarbij leren ze zelf verantwoordelijk te zijn en goed samen te werken. Hierbij staat plezier in leren voorop.

De eindmusical in een heus theater, met professioneel licht en geluid. Een mooier slot van 8 jaren basisschool is nauwelijks denkbaar. Honderden kinderen en nog veel meer ouders, opa's en oma's, broertjes en zusjes maakten vaak voor het eerst in hun leven kennis met theater De Purmaryn. De reacties na afloop bij zowel de jeugdige spelers als bij het grote publiek logen er niet om. Het was gewoonweg genieten geblazen.

De kinderen uit groep 8 zullen later in hun leven vol trots vertellen over hun optreden in het theater. En wie weet is de opgedane ervaring op het toneel een goede reden om vaker naar het theater te gaan. Een streven dat het gemeentebestuur zelfs in het collegeprogramma heeft benoemd. Door de scholen de kans te bieden in het theater te mogen optreden voegde het gemeentebestuur de daad bij het woord.