Belangrijke mijlpaal bereikt

Op weg naar het samengaan van de gemeenten Beemster en Purmerend is weer een belangrijke mijlpaal bereikt. Van mijn Beemster collega, Joyce van Beek, mocht ik het prachtige boekwerk "Waardevol Beemster in beeld" in ontvangst nemen.

In deze uitgave zijn de waarden opgenomen die de Beemsterlingen belangrijk vinden om te borgen in de nieuwe gemeente. Daar is een uitgebreid proces aan voorafgegaan, waarbij op allerlei manieren deze waarden bij de inwoners zijn opgehaald. Het is geen verrassing – en wat mij betreft volkomen begrijpelijk -, dat men het open landschappelijke karakter van de Beemster wil behouden.

Ook hechten de inwoners aan de gemeenschapszin. Deze gemeenschapszin komt op velerlei wijzen tot uitdrukking. Verder kan het werelderfgoed met alles dat daarmee samenhangt, op brede steun rekenen. Het laatste hoofdthema is behoud van het dorpse karakter van de Beemster.

Als Purmerenders hebben wij ons ook niet onbetuigd gelaten. Ik kon mijn Beemster collega een hoogwaardig magazine aanbieden, waarin onze inwoners aangeven welke waarden zij belangrijk vinden. Deze waarden hebben wij langs meerdere wegen opgehaald. Wij hebben de digitale mogelijkheden benut, zoals een speciale website, en wij zijn op vele plekken het gesprek aangegaan. Bijvoorbeeld op de markten, tijdens de Purvak en in de bibliotheek. De betrokkenheid van onze inwoners bij de stad heeft ons getroffen. Men hecht aan de vele voorzieningen.

Ligging en bereikbaarheid

Het bouwen van voldoende woningen wordt gezien als een belangrijke opgave maar wel in een duurzame en groene stad. De centrale ligging en de goede bereikbaarheid zijn echte pluspunten. De binnenstad wordt gekoesterd. Duidelijk en mooi is ook dat de Purmerenders het open landschap van de Beemster van groot belang vinden.

Het is geweldig om te ervaren hoe trots inwoners zijn op hun gemeente. Hoe erg zou het zijn als men onverschillig was. Die trots is een fantastische bouwsteen voor het vormen van een nieuwe gemeente. Die trots en de opgehaalde waarden bieden een fundament, een basis voor de nieuwe gemeente. Het mooie hierbij is, dat de waarden van Beemster en die van Purmerend elkaar aanvullen. Daarmee bouwen wij een gemeente waar het ook voor toekomstige generaties fijn wonen, werken en recreëren is. Een complete gemeente met stedelijke voorzieningen en een waardevol, open buitengebied met kenmerkende dorpen.

Don Bijl, Burgemeester