Een vertrouwd beeld. Louis Abels op zijn fiets op weg naar 'zijn' panden.
Een vertrouwd beeld. Louis Abels op zijn fiets op weg naar 'zijn' panden. (Foto: aangeleverd)

Kwart eeuw woonruimtebemiddeling

PURMEREND – Waterland Home Rentals betekent 25 Jaar woonruimtebemiddeling door Louis Abels. Wie kent hem niet, de in de Hazepolder geboren Purmerender. Als het even kan op de fiets, met de koffer op zijn rug, bezoekt hij 'zijn' panden en zijn klanten. "Heerlijk om in de buitenlucht te zijn en ook nog goed voor het milieu", lacht Louis.

Louis Abels kan met gemak een boek schrijven

Na 10 jaar met veel plezier gewerkt te hebben als leraar in het basisonderwijs, maakte hij alweer Jaren geleden de overstap naar het vrije ondernemerschap. Nog steeds kijkt hij terug op een mooie tijd in het onderwijs en mist het contact met de kinderen nog wel eens.

"Oud-leerlingen, inmiddels rond de 35 jaar en zelf vader of moeder, spreken mij vaak nog aan met meester Louis".

Abels begon met een gezonde portie branie en bluf met de verhuur van hotelkamers. Hotels hadden in de herfst- en wintermaanden nog vaak hotelkamers vrij en die kon Louis dan op maandbasis van de hoteliers verhuren. Vervolgens ging het geleidelijk over in de verhuur van appartementen en andere woonruimtes.

Gouden Gids

"Mijn eerste advertentie plaatste ik nog in De Gouden Gids, die allang is ingehaald door internet en Sociale Media en inmiddels niet meer bestaat. Voor de publiciteit kwam zeker ook mijn sociale netwerk in de regio goed van pas. Onder andere vanuit het onderwijs maar ook door een actieve carriere als voetballer bij Purmersteijn en andere clubs in de omgeving."

Van studio tot woonarkInmiddels verhuurt Louis in vele dorpjes tussen Amsterdam en Hoorn. Van studio's tot woonarken en van appartementen tot vrijstaande huizen. Altijd gestoffeerd of gemeubileerd. "Ik heb veel vaste verhuurders, sommigen al vanaf het begin". Oprechtheid en betrouwbaarheid ziet hij als belangrijkste eigenschappen die ervoor zorgden dat zijn bedrijf nog steeds springlevend is. "Mijn winkeltje heeft tot nu toe altijd goed gedraaid ".

Hij runt zijn bedrijf samen met zijn vrouw Deborah. Zij doet de administratie en facturatie en heeft tevens als voedingsdeskundige haar eigen bedrijf, 'Debelicious'.

Abels is niet alleen intermediair tussen huurder en verhuurder maar regelt ook eventueel het totale beheer. Soms verblijven huizenbezitters in het buitenland en regelt hij de tuinman, klusjesman voor reparaties of koopt zelf een wasmachine die tijdens de verhuur is stuk gegaan.


Redenen waarom mensen (tijdelijk) hun woning verhuren zijn divers. Gepensioneerden die de wintermaanden in het buitenland verblijven en hun woning voor een maand of acht te huur aanbieden, huizenbezitters die een sabbatical nemen, een rondreis gaan maken en deze gedeeltelijk financieren met de verhuur van hun woning. "Een aantal klanten is voor hun werk enkele jaren in het buitenland gestationeerd, willen hun huis in Waterland niet verkopen en besluiten tot tijdelijke verhuur. Maar ook steeds meer verhuurders kopen een extra woning als belegging er valt een prima rendement op te halen, of kopen alvast een woning voor hun (klein)kind", is zijn ervaring.

Diverse markt

De markt van woningzoekenden is ook heel divers. Slachtoffers van water- of brandschade die tijdelijk woonruimte nodig hebben en klanten die uit een scheiding komen.
"Maar vooral de nieuwe groep van huurders, de expats, hebben Waterland ontdekt", zegt Louis. In Amsterdam is de huurmarkt onbetaalbaar geworden dus wijken steeds meer buitenlandse werknemers uit naar omliggende gemeenten. "Vooral Purmerend wordt steeds aantrekkelijker. Vanwege zijn voortreffelijke bus- en treinverbinding en sinds kort de metro in Amsterdam-Noord, is Purmerend booming". Ik maak steeds vaker mee dat expats, na een jaar wonen in Purmerend, contact opnemen en vragen of ik hier een koopwoning voor ze weet. Ze willen niet meer weg."\

Ook zijn de eerste 'rolkoffers' gesignaleerd op de Koemarkt. "Toeristen kunnen hier nog voor een redelijk bedrag overnachten, slapen bij een zalenverhuurder in een stapelbed en ontbijten de volgende ochtend in een Purmerends café. Waterland heeft steeds meer internationale bedrijven, die IT-werknemers uit India, Amerika etc. ontvangen, ook zij zoeken tijdelijke woonruimte."


Profvoetballer

De Purmerender hielp onlangs een profvoetballer aan een gemeubileerd appartement op Neck. ´Die man traint elke dag in Zaandam en dan is de korte reisafstand ideaal". Gisteren belde een Belg, in Barcelona woonachtig, die reageerde op een woonark aan de Wheredijk in Purmerend. "Hij speelt in een popgroep die de komende maanden door Nederland gaat touren. Of hij de borg meteen alvast mocht overmaken", lacht Louis vol verwondering.

Louis dacht altijd iets hooguit 10 jaar te doen en dan weer iets anders te ondernemen. "Ik ontmoet boeiende mensen, elke dag is anders, ik ben een vrij man en kom soms op de leukste locaties", aldus de Purmerender. Hij kan een boek schrijven over alles wat hij inmiddels heeft meegemaakt maar dat boek heeft nog een open einde.

Mails uit Nepal

Louis vervolgt: "Eigenlijk wordt het hoog tijd om nu zelf eens een jaar de wijde wereld in te trekken, samen met onze jongste dochter Gigi".

Dat is nog iets voor de toekomst van Louis Abels maar voorlopig heeft hij het teveel naar zijn zin om ondernemend bezig te zijn in Waterland. En zal menigeen hem nog vaak op zijn tweewieler door Purmerend en omgeving zien rijden.

Jeannette Zwaan