Das Schweigende Klassenzimmer is het verhaal over een scholierenprotest in de voormalige DDR.
Das Schweigende Klassenzimmer is het verhaal over een scholierenprotest in de voormalige DDR. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Het overzicht van de films voor de komende dagen op het doek van Filmhuis Purmerend. Deze worden vertoond in 't Stamhuis aan de Kerkstraat 11.

Dinsdagmiddag en -avond 26 maart Das Schweigende Klassenzimmer van Lars Kraume, Duitsland, 2018, 129'.

Een waargebeurd verhaal over een scholierenprotest in de DDR tegen het neerslaan van de Hongaarse revolutie door Sovjet-troepen in 1956. Soms is stilte het luidste protest. Het is 1956 en tijdens een bezoek aan een bioscoop in West Berlijn zien de Oost-Duitse scholieren Theo en Kurt schokkende beelden over de Hongaarse opstand in Boedapest.

Terug in Stalinstadt (nu Eissenhüttenstadt) willen ze een gebaar maken uit solidariteit met de gevallen slachtoffers en tijdens een les houden ze allen een minuut stilte.

Vrijdag 29 maart Double Indemnity van Billy Wilder, Verenigde Staten, 1944, 107'.

Filmhuis draait deze film in het kader van de filmcursus in samenwerking met Cultuurhuis Wherelant. Verzekeringsagent Walter Neff raakt in de ban van Phyllis Dietrichson, die een ongevallenverzekering wil laten afsluiten buiten medeweten van haar echtgenoot. Neff heeft meteen door dat ze haar echtgenoot wil vermoorden. Hij raakt zo door haar bedwelmd dat hij steeds verder verstrikt raakt in de intrige. Billy Wilder weet als geen ander het paranoïde gevoel van Neff op te roepen. Ook het spetterende verbale vuurwerk is om van te smullen.

Zaterdag 30 maart Wildlife van regisseur Paul Dano, Verenigde Staten, 2018, 105'.

Het is Great Falls, Montana, in de jaren zestig. Enig kind Joe met zijn moeder Jeanette (Carey Mulligan) en zijn vader Jerry (Jake Gyllenhaal) een professionele golfer, zijn net verhuisd naar het kleine Great Falls. Al snel verliest Jerry echter zijn droombaan bij de golfclub.

Uit trots sluit hij zich aan bij de vele mannen uit het stadje in hun gevaarlijke en slecht betaalde strijd tegen een grote bosbrand in de nabijgelegen bergen. Deze keuze zal zijn gezinsleven danig onder druk zetten.

Tijdens zijn afwezigheid gaat Jeanette aan de slag als zweminstructrice om de eindjes aan elkaar te knopen. Joe wordt gedwongen de rol van man in het huis op zich te nemen en ziet hoe zijn moeder een eigen avontuur begint, een affaire met een oudere man.

De middagvoorstellingen beginnen om 13.30 en de avondvoorstellingen om 20.30 uur. De toegangsprijs is € 7,50 (Voor vrienden op vertoon vriendenpas € 6,-). Reserveren kan op de website www.filmhuispurmerend.nl en daar vindt u ook informatie over de andere films die er gedraaid worden. Contact is mogelijk via info@filmhuispurmerend.nl.