Vorig jaar was het een gekkenhuis in de binnenstad van Purmerend.
Vorig jaar was het een gekkenhuis in de binnenstad van Purmerend. (Foto: Han Giskes)

Black Friday is kopen met knalkortingen

PURMEREND – Vrijdag 29 november is het Black Friday. Denk je aan Black Friday dan denk je aan drommen mensen die met hun neus tegen de etalageramen geplakt staan. Zodra de deuren opengaan, tuimelen de koopjesjagers over elkaar heen om de mooiste aanbiedingen te scoren. Ook de winkels in Purmerend hebben het - van oorsprong Amerikaanse - evenement volledig omarmd. Niet onlogisch, want voor Purmerenders klinkt 'een koopje' terecht als muziek in de oren.

Black Friday Night in centrum Purmerend

Je kunt online veel spullen kopen, maar veel leuker is om bij de winkels bij jou om de hoek de aanbiedingen te scoren. De hele regio doet volop mee aan Black Friday.

Vrijdag 29 november is het Black Friday Night in Purmerend, met goeie deals, de beste dj's en live muziek. Vorig jaar was het een gekkenhuis. De verwachting is dat het dit keer nog drukker gaat worden. Temeer doordat steeds meer winkels inhaken op het Amerikaanse fenomeen.

Er zijn meer activiteiten op die dag. Zoals de vertoning van de film L'Avenir in Filmhuis Purmerend en de signeersessie van het schrijversechtpaar Auke Kok en Dido Michielsen bij Het Leesteken. Kok stond de afgelopen dagen volop in het nieuws met zijn boek over Johan Cruijff die hij door anonieme bronnen liet betichten van het zijn zak steken van een miljoen euro. De rechter gebood hem een rectificatie op te nemen.

De oorsprong van Black Friday ligt in de Amerikaanse stad Philadelphia, waar de term in de jaren '50 voor het eerst werd gebruikt door de politie, verwijzend naar de enorme verkeersdrukte in de stad op de dag na Thanksgiving. De koopgekte na deze Amerikaanse feestdag is verklaar-

Zie verder pagina 15