Coördinator Yvonne Beertens (voorgrond) ontvangt samen met penningmeester 'Vrienden van..
Coördinator Yvonne Beertens (voorgrond) ontvangt samen met penningmeester 'Vrienden van.." Frits Janssen (links), vrijwilligster Judith Joosten en handyman Jan Joosten de nieuwe bedden. (Foto: Christy Rijser)

Nieuwe bedden bewoners Thuis van Leeghwater

MIDDENBEEMSTER - Het was een feestelijk moment in hospice Thuis van Leeghwater in Middenbeemster: afgelopen maandag 18 november werden de vier nieuwe, comfortabele bedden voor de bewoners geïnstalleerd.

Ruim een jaar geleden liep een groot aantal vrijwilligers mee met de Dam tot Dam-loop om geld voor de (kostbare) bedden bijeen te lopen. Dat leverde maar liefst 4.400 euro op en opgeteld bij de geweldige opbrengst van het Golftoernooi 2019 bij Kavel II en met andere donaties, werd het mogelijk tot aanschaf over te gaan. Het was een aardige zoektocht: de nieuwe bedden moesten het de bewoners zo comfortabel mogelijk maken, maar ook voor de vrijwilligers soepel te hanteren zijn. Ook mochten ze niet het huiselijke karakter van het hospice aantasten. Om zeker te zijn van de juiste aankoop was er een aantal maanden een 'proefbed' in het hospice opgesteld.

De nieuwe bedden hebben een traagschuimmatras (tegen het doorliggen) en zijn 210 cm lang zodat ook de langere bewoners comfortabel kunnen liggen. Ze zijn af te stellen tot (bijna) een stoel, wat ook veel comfort geeft en voor de vrijwilligers maakt dat ze veel lichter in gewicht zijn om te rijden. Ook de grotere wielen dragen daar aan bij, zeker over de drempel naar de tuin. Ze kunnen lager én hoger worden ingesteld dan de huidige bedden. Hoger ingesteld is beter voor de iets grotere verzorger en lager is weer beter wanneer er bijvoorbeeld val-gevaar is.

De bedden zijn uitgerust met een accu. Hierdoor kunnen ze ook bediend worden in de tuin, de huiskamer of waar dan ook, zonder dat er een stekker in het stopcontact moet of dat er draden over de vloer liggen. En leuk detail: er is de mogelijkheid om onder het bed een nachtlampje aan te doen …. Kortom: in alle opzichten een grote verbetering.

Afbeelding