Daniëlle Woudstra en Moncef Beekhof bezegelen de samenwerking. Op de achtergrond de producten vanuit het werelderfgoed.
Daniëlle Woudstra en Moncef Beekhof bezegelen de samenwerking. Op de achtergrond de producten vanuit het werelderfgoed. (Foto: Han Giskes)

Samenwerking VVV en VISIT Beemster

PURMEREND/BEEMSTER - Met het etaleren van een aantal specifieke Beemsterse producten is een mooie start gemaakt van de samenwerking tussen de VVV Purmerend en VISIT Beemster. "Een belangrijk, mooi en feestelijk moment", omschreef Moncef Beekhof, directeur van het Purmerends Museum en de VVV Purmerend tijdens de informele bijeenkomst. Danielle Woudstra, voorzitter van VISIT Beemster, haakte in met "Moncef en ik kennen elkaar pas sinds enkele maanden en vanaf het begin was er een klik. En zie waar het toe leidt. Dit is inderdaad een prachtig moment, zo vlak voor de start van het Beemster Light Festival."

In de VVV Purmerend wordt nu al regelmatig aandacht gegeven aan wat er in Beemster te doen is. Vanaf heden zal de VVV Purmerend alle informatie over Beemster, alsmede Beemster streekproducten, souvenirs en boeken over de Beemster duidelijker in de etalage gaan zetten. Omgekeerd zal het Bezoekerscentrum Beemster bezoekers van het werelderfgoed vaker gaan wijzen op wat er in Purmerend te doen is en enkele Purmerendse producten en souvenirs gaan verkopen. Met als doel om meer onderlinge beweging van bezoekers te stimuleren. Niet onbelangrijk, temeer omdat de fusie tijdens beide gemeenten op 1 januari 2022 een feit is. Volgens Beekhof en Woudstra is het van groot belang om de handen ineen te slaan. "We sorteren op deze manier goed voor op wat er de komende jaren te gebeuren staat", zijn beiden het eens.

Zowel het Bezoekerscentrum Beemster als de VVV Purmerend heeft dit jaar meer bezoekers binnen gekregen. Exacte aantallen ontbreken vooralsnog in het werelderfgoed, maar de VVV Purmerend zag dit jaar een voorzichtige stijging van rond de 1.700 naar dichtbij 2.000 bezoekers. Het museum, dat vanaf januari middels een aparte doorgang bij de winkel wordt getrokken, trok tot nu toe ongeveer 8.000 bezoekers. Beekhof hoopt dat aan het einde van dit jaar de teller over de 10.000 gaat.

Zowel het centrum in Beemster als de VVV/museum in Purmerend krijgen regelmatiger buitenlandse toeristen over de vloer. "De grootste groep is die van mensen die om een plattegrond vragen en willen weten wat er in de stad te doen is. We kunnen ze nu makkelijker en aan de hand van producten richting Beemster sturen", aldus de VVV-directeur.

Light Festval

Een van de handelsmerken van VISIT Beemster zijn de Twizy's, de electrische autootjes die je per uur/dagdeel kan huren en waarmee je de omgeving kan verkennen. Daniëlle Woudstra: "Ook deze verhuren we steeds vaker." Vanaf aanstaande zondag zijn alle ogen in Beemster gefocust op het Beemster Light Festival, dat tot en met 20 december duurt.