SONY DSC
SONY DSC Foto:

Route langs verschillende theetuinen

REGIO - Door de prachtige omgeving van Laag Holland kun je heerlijk fietsen, maar de rustpauzes op deze fietsroute zijn misschien nog wel het leukste. De route neemt je namelijk mee langs verschillende theetuinen waar je kunt genieten van kopjes thee, huisgemaakte taarten en nog veel meer lekkers!

Het opstappunt van de route ligt bij het toeristisch overstappunt nabij fietsknooppunt 53. Vanuit hier fiets je door het prachtige landschap richting Holysloot. De eerste stop is bij 'Het Schoolhuis' en hoewel het niet de titel theehuis draagt, is het volop genieten in dit voormalige woonhuis van de dorpsmeester. Buiten kun je heerlijk zitten op het terras met uitzicht op de IJsselmeerdijk. Met het pontje* – dat steeds tussen 09.00 en 17.00 uur vaart – verlaat je het schilderachtige dorpje vervolgens weer.

Als je ongeveer een uur hebt gefietst kom je aan bij Theetuin Overleek. Wuivend riet, fluitende vogeltjes en een prachtig uitzicht krijg je hier cadeau. Proef allerlei huisgemaakte lekkernijen of huur een van de fluisterbootjes om mee het water op te gaan.

Fiets vervolgens door naar Monnickendam. Aan de rand van het centrum ligt 't Weeshuis. Het voormalige weeshuis vormde in de achttiende en negentiende eeuw het onderkomen voor veel kinderen. Nu huist er in dit monument een theeschenkerij waar heerlijke thee, koffie, huisgemaakte appeltaart en de lekkerste broodjes worden geserveerd. Wat 't Weeshuis nog meer bijzonder maakt is dat er - onder leiding van professionele medewerkers - mensen werken met een (verstandelijke) beperking.

Verlang je na zo'n dag fietsen naar het einde? Dat komt goed uit, want in Theetuin en theeschenkerij 't Einde in Zuiderwoude kun je even bijkomen in een ware oase van rust met aan drie kanten vrij uitzicht over de weilanden. Alles wordt hier zelfgemaakt en dat proef je!

Kijk voor alle openingstijden en de volledige route op www.laagholland.com.

*Het pontje vaart van half april tot en met juni en in september op zaterdag en zondag. In juli en augustus vaart het pontje dagelijks.