Vrijdag 15 en zaterdag 16 november draait Onze upon a time in....Hollywood.
Vrijdag 15 en zaterdag 16 november draait Onze upon a time in....Hollywood. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - De programmering van de films in Filmhuis Purmerend voor de komende dagen. Filmhuis draait ze in 't Stamhuis aan de Kerkstraat 11.

Vrijdag 15 en zaterdag 16 november Once upon a time in ... Hollywood van Quentin Tarantino, Verenigde Staten, 2019, 161'.

De moeite die regisseur Quentin Tarantino zich getroost heeft om het Los Angeles van 1969 tevoorschijn te toveren, dat is het eerste wat verbluft aan 'Once Upon a Time in… Hollywood'. Wat was het daar mooi, toen: de muziek, de auto's, de kleding en de theaters. Je voelt dat je er zo zou kunnen rondstappen. Of rondrijden, zoals stuntman Cliff Booth (Brad Pitt) in de crèmekleurige Cadillac van zijn baas en vriend, Westernacteur Rick Dalton (Leonardo DiCaprio). Tarantino plaatst de vriendschap tussen die twee op leeftijd gerakende mannen op de voorgrond van zijn negende speelfilm.

Sharon Tate

De niet-fictieve rijzende-ster-van-dat-moment actrice Sharon Tate bewoont samen met de echte regisseur-van-dat-moment Roman Polanski de villa naast die van Dalton. In het middenstuk van de film bezoekt stuntman Booth het hoofdkwartier van de Manson-sekte. Tarantino ziet kans het komische en het gruwelijke met elkaar te verbinden en virtuoos te spelen met de verwachting van de filmkijker.

Zondag 17 november De spiegel van regisseur Andrej Tarkovski, Sovjet-Unie, 1975, 107'.

EYE Filmmuseum in Amsterdam-Noord besteedt tot 6 december veel aandacht aan de Russische regisseur Andrej Tarkovski, met een tentoonstelling en het opnieuw uitbrengen van een aantal van zijn gerestaureerde films. Natuurlijk wil Filmhuis Purmerend ook aandacht besteden aan een van de allergrootste regisseurs aller tijden.

'De Spiegel' is Tarkovski's portret van zijn jeugd, een mengeling van herinneringen, nieuwsbeelden en recitals van zijn vaders gedichten. Tijdens een zware zenuwinzinking herbeleeft de hoofdpersoon zijn jeugd. Beelden van zijn geliefde moeder, zijn eerste vriendinnetje en het huis van zijn kinderjaren trekken voorbij. Nostalgie, weemoed en dromen: Tarkovski noemde 'De spiegel' zijn meest persoonlijke film – wat het publiek niet verhinderde de regisseur boze brieven te schrijven waarin hij gekapitteld werd vanwege 'het hermetische karakter' van de film. De film ondervond zo'n weerstand van de Sovjet-autoriteiten dat Tarkovski met de gedachte speelde om te stoppen met regisseren. Brieven van zijn aanhangers weerhielden hem hiervan.

Dinsdagmiddag en -avond 19 november Dolor y gloria van Pedro Almodóvar, Spanje, 2019, 113'.

Filmcursus

Deze wordt vertoond in het kader van de filmcursus in samenwerking met Cultuurhuis Wherelant. De film is ook goed te bekijken zonder de cursus bijgewoond te hebben.

'Dolor y gloria' is de nieuwe film van Spaanse meester Pedro Almodóvar (Los Abrazos Rotos, Volver, Todo Sobre Mi Madre), waarin een regisseur op leeftijd terugblikt op het verleden en de keuzes die hij onderweg heeft gemaakt. Met prachtige rollen voor steracteurs Antonio Banderas en Penélope Cruz.

De middagvoorstellingen beginnen om 13.30 en de avondvoorstelling om 20.30 uur. De toegangsprijs is € 7,50 (Voor vrienden op vertoon van vriendenpas € 6,- en deelnemers aan de filmcursus € 5,-).

U kunt reserveren op de website www.filmhuispurmerend.nl en daar is ook alle informatie te vinden over de andere films die er gedraaid worden. Contact is mogelijk via info@filmhuispurmerend.nl.