Zoals gewoonlijk stapt de Sint op de Kanaalkade op zijn paard.
Zoals gewoonlijk stapt de Sint op de Kanaalkade op zijn paard. (Foto: Han Giskes)

Sinterklaas en gevolg komen zondag

PURMEREND - Op zondag 17 november om 13.30 uur zet Sinterklaas weer voet aan wal in Purmerend. De boten van de Goedheiligman en zijn pieten meren zoals elk jaar aan op de Kanaalkade, ter hoogte van de Beemsterburgwal. Daarna gaat de Sint in een vrolijke optocht door de binnenstad naar de Koemarkt. Daar beginnen de festiviteiten al om 13.00 uur en zijn bij aankomst van de Sint en zijn gevolg dus in volle gang.

Met voor het eerst een Piet die gluten- en lactose-vrije pepernoten uitdeelt

De jeugdige Purmerenders Levi Bijlsma (5), Jessy Waarhuis en Sven Bruinsma (beiden 6) en Puck Vermeulen en David Kroft (beiden 7) zijn uitverkoren om, samen met burgemeester Don Bijl en Meneer René, de Sint officieel te ontvangen. Zij leverden immers prachtige tekeningen in bij speelgoedwinkel Jase & Joy in het Eggert Winkelcentrum. En als prijs mogen zij op de eerste rij staan.

Rond 13.45 uur vertrekt de stoet via de Neckerdijk, Gedempte Singelgracht, Oude Vismarkt, Peperstraat, Breedstraat en Dubbele Buurt en de zuidwest kant van de Koemarkt naar het hoofdpodium op de Koemarkt. Hier spreekt burgemeester Bijl de Sint kort toe.

De organisatie van de intocht speelt direct in op het feit dat in ons land steeds meer kinderen zijn die een gluten- en/of lactose-intolerantie hebben. Om die reden loopt in het gevolg van de Sint een Piet mee die gluten-, lactose-, melk- en tarwevrije pepernoten uitdeelt aan de kinderen. "Ons land telt ongeveer 10.000 kinderen die om medische redenen een strikt en levenslang glutenvrij dieet moeten volgen.

Voor hen is de intocht van Sinterklaas vaak geen leuk feest. Ze mogen

Zie verder pagina 5