Purmerend moet leefbaar blijven

De samenleving is in verandering. Onze stad is in verandering. Deze vitaliteit is nodig, want stilstand is achteruitgang. Een gezegde die niet voor niets is ontstaan.

Het meest zichtbaar zijn de vele bouwactiviteiten in het centrum, zoals de Hallen, de Looiers en de Brandjesoever. Binnenkort volgen het voormalige postkantoor en het Wagenweggebied.

Ook langs het Noordhollands Kanaal en bij Kop West staan de bouwmachines niet stil. En wat te denken van het mooie plan Klein Where tegenover de begraafplaats?

Iedereen weet dat er een grote vraag is naar woningen. Wat dit betreft voldoen al deze activiteiten aan een behoefte.

Tegelijkertijd is ook duidelijk dat het aanzien van de stad verandert. De centrale as van de stad langs de Purmersteenweg en de Gedempte Where gaat er echt anders uitzien.

Purmerend heeft de afgelopen tientallen jaren natuurlijk veel veranderingen ondergaan. Kort na de Tweede Wereldoorlog telde Purmerend ongeveer 6500 inwoners. Nu meer dan 80.000! Halverwege de jaren vijftig kwam de bevolkingsgroei op gang. De groeikernstatus leidde tot nieuwe wijken en vele nieuwe inwoners. De complete Nederlandse stedenbouwgeschiedenis vanaf de jaren '50 tot heden is hier te vinden. Die veranderingen in combinatie met de eeuwenoude geschiedenis van de stad hebben geleid tot het Purmerend van vandaag de dag. Een ontwikkeling die de komende jaren verder gaat.

Het bouwen van huizen en de groei van het aantal inwoners leiden tal van gevolgen, zoals de aangepaste inrichting van de openbare ruimte, de groei van voorzieningen, het beheersen van het verkeer, de organisatie van zorg en de ontsluiting van het openbaar vervoer. Gelukkig hebben wij de binnenstad en de Koemarkt, "onze huiskamer", als bindende factoren. Gelukkig voelen steeds meer mensen zich verbonden aan de stad. Dit blijkt uit onderzoek, maar is ook te merken aan het grote aantal vrijwilligers bij tal van activiteiten. De toename van het aantal evenementen is eveneens een indicatie van betrokkenheid.

Het is fijn dat mensen hier graag wonen. Goed dat er woningen worden gebouwd, maar wel in het besef dat Purmerend een leefbare stad moet blijven. Een stad waar de menselijke maat in het zicht blijft. Een menselijke maat waar wij samen voor moeten staan.

Don Bijl

Burgemeester