Weekendweer

Afgelopen vrijdag begon het weekend… het was weer weekend. Dat is toch wel even anders dan weekendweer. Het was me het weertje wel. Een 'tornado' (F1 op de Fujita schaal) – aangeduid als een lokale verwoestende wervelwind in de vorm van een slurf aan de onderzijde van een onweersbui – trok over Noord-Holland.

Mijn vrouw en ik brachten vrijdag in de namiddag onze kleinzoon naar huis. In Monnickendam was het wat broeierig, maar geen onaangenaam weer. Een grote parasol en een windscherm waren klaargezet op het terras en ze vonden dat we maar lekker aan de barbecue moesten. Ach, waarom niet. Wij zijn geen grote eters meer: dus er bleef genoeg over voor een volgende mooie zomeravond. De lucht was helder en bleef helder, zelfs tijdens het barbecueën - dat gaat op elektra. Geen dikke rookwolken dan wel de stank van verbrande dan wel gloeiende steenkool uit Polen. Na de uiterst sfeervol en lekker verlopende barbecue een nagerecht in de vorm van ijs. Maar laat dat nu net verkeerd vallen. Het nog koude ijs werd door de warme lucht opgezogen. De atmosfeer werd onstabiel. Donkere wolken verschenen. De eerste onweersbui met regen kondigde zich aan. De parasol was niet geheel waterdicht. Het windscherm hield het niet, ondanks de naam. Wij naar binnen om daar verder de koffie te consumeren. Voor de aardigheid keek ik even op mijn smartphone. Kom ik een stukje op 'Nieuwspaal' tegen. Nooit geweten dat dat bestond. Ook nimmer gehoord van weerbureau MeteoScience én al helemaal niet van een Thomas Indra, de weerman. Kennelijk heb ik jaren onder een steen geleefd. Maar wat dit Weerbureau en vooral haar 'weerman' Thomas Indra publiceerde, gaat mijns inziens ver over de grenzen van het fatsoen. Hij schrijft: "Nederland had deze tornado dik verdiend. Wij hadden ruimschoots van tevoren gewaarschuwd voor deze verschrikkelijke ramp, maar we werden niet serieus genomen." De 'weerman' hoopt dat we ons lesje hebben geleerd en schrijft verder: "Voor nu laten we het bij een milde tornado… mocht dit niet voldoende blijken, dan zullen we helaas moeten nadenken over nog extremer weer." Onze lieve Heer kent genade. Indra niet. Kennelijk een gefrustreerde 'weerman' die het spijtig vindt dat hij niet in de slurf van het weekendweer is meegenomen.

Toen begon het zaterdag nog eens te stormen. Een kwade wind, boos op de woorden van de 'weerman', bracht voor straf opnieuw een armzalig gebruikte constructie bij het AZ-stadion aan het licht en ontwortelde ook nog eens een aantal bomen. Het was me het weekendje 'straf' wel.