Sick-Sabbath.
Sick-Sabbath. (Foto: aangeleverd)

30 jaar Parckpop Ilpendam

ILPENDAM - De laatste zondag van de bouwvak is elk jaar één en al gezelligheid op het Burgemeester van Oorschotplantsoen in Ilpendam. Al 29 jaar wordt deze dag voorzien van urenlang live muziek, veel gezelligheid en een lekker drankje. Het is dan ook niet voor niets dat dit gratis festival jaarlijks duizenden unieke bezoekers naar dit kleine, maar gezellige dorp trekt.

Bij deze speciale editie 30 jaar Parckpop zullen 16 regionale bands feestgangers 8 uur lang non-stop van live muziek voorzien. Elke band speelt weer wat anders. Net zoals elk jaar zijn er op dit festival twee podia: het Amstel Podium en het Sligro Podium. De 16 bands zullen allen een half uur te zien zijn op één van deze podia. Weer of geen weer, het is altijd een succes. Het is een festival waar iedereen elkaar tegenkomt en na elkaar een jaar lang niet gezien te hebben weer gezellig bijgekletst onder het genot van een biertje.

Parckpop wordt dit jaar voor de dertigste keer gehouden. De jubileumeditie van het leukste muziekfestival van Waterland is op zondag 18 augustus. Plaats van handeling is zoals altijd het Burgemeester van Oorschotplantsoen in Ilpendam. Daar was in 1990 ook de eerste editie van Parckpop. Toen nog met 1 podium en 8 bands, met ruim duizend bezoekers. Door de jaren heen is het festival uitgegroeid tot een regionaal fenomeen. Jaarlijks vertonen bands uit de wijde omtrek hun kunsten op 1 van de twee podia.

Een en al gezelligheid

Vanaf het eerste jaar dat Parckop wordt georganiseerd draait het festival volledig op vrijwilligers. Dagen voor het grote evenement zijn zij druk in de weer om alles op rolletjes te laten lopen. Zelfs de bands spelen in Ilpendam voor de gezelligheid die dit spektakel met zich meebrengt.

De doelstellingen van Parckpop zijn in al die jaren niet veranderd: de toegang is gratis, het draait vooral om de gezelligheid, bands spelen voor de eer en het publiek en het festival wordt geheel georganiseerd door vrijwilligers. De dertigste editie is toch iets anders dan de voorgaande jaren: het festival stopt dit jaar vanwege nieuwe vergunningsvoorschriften niet om middennacht, maar om 22 uur. Neemt niet weg dat er nog altijd acht uur lang genoten kan worden van de meest uiteenlopende muziekstijlen, een hapje en een drankje of gewoon een gezellig praatje met oude bekenden.