Franz Schubert pianist Roel Praas binnenkort te horen in de Grote Kerk.
Franz Schubert pianist Roel Praas binnenkort te horen in de Grote Kerk. (Foto: Gerard Boersen)

Schubert's "Winterreise" in de Grote Kerk Oosthuizen

OOSTUHIZEN - Het muzikale zomerseizoen wordt op zondag 29 september van de Grote Kerk Oosthuizen besloten met een uitvoering van de dramatische "Winterreise" van Franz Schubert. De uitvoerenden zijn de bariton Palle Fuhr Jørgensen en de pianist Roel Praas.

De aanvang is om 20.00 uur en een kaartje kost €15,-

Die Winterreise is een liederencyclus (D911) van Franz Schubert (1797 - 1828). Het zijn getoonzette gedichten van Wilhelm Müller waarin een jongeman wordt afgewezen en daarop op reis vertrekt. Het is winter geen mens vergezelt de reiziger op zijn tocht en alleen een kraai vliegt met hem mee, tot aan het einde. Müllers "Winterreise"die Schubert tot dit onvergankelijke stuk inspireerde bestaat uit 24 gedichten. In het 24e lied ontmoet hij de Leiermann, de speelman met de lier, een verpersoonlijking van de dood. Elk gedicht getuigt van een bijzonder poëtisch en diepzinnig gehalte. De begeleidende pianomuziek die Schubert componeerde is even belangrijk als gezongen teksten. "Die Winterreise"groeide uit tot één van de monumenten van de klassieke muziekkunst en wordt wel omschreven als het requiem aller tijden.

De Deense bariton Palle Fuhr Jørgensen ontving zijn zangopleiding aan het Sweelinck conservatorium te Amsterdam en vervolgde zijn opera-opleiding bij Marie Louise Hendrikckx in Antwerpen. Hij volgde masterclasses bij Cathy Berberian, Guus Hoekman en Tom Krause. Zijn huidige coach is de Vlaamse altmezzo Lucienne van Deijck.