Afbeelding
(Foto: Aangeleverd )

Brood Bakkerij Gutter met goud bekroond

WATERLAND - De afgelopen jaren zijn veel producten van Bakkerij Kees Gutter met goud bekroond door het Nationaal Bakkerij Centrum, maar niet eerder kreeg ook het brood van de bakker deze hoogste onderscheiding. Daar is nu verandering in gekomen, want zowel het Waterlands Klassiek als het Tijger Volkoren én de Bakkersbonk Pittig zijn in de prijzen gevallen!

Waterlands Klassiek is al bijna 30 jaar het meest populaire brood en is in menig broodtrommel in Waterland te vinden. Het hele brood, met twee verschillende halfjes, kent een geheime meergranenmix van de bakkers van Kees en is op basis van witte bloem. Greetje Gutter: "De combinatie van deze ingrediënten is gewoon heerlijk en smaak is een belangrijk aspect, dat blijkt ook uit de beoordeling door de vakkundige jury."

Tijger Volkoren

Dat gezond ook superlekker kan zijn, bewijst het Tijger Volkoren dat bekroond is. Volkoren betekent dat de hele korrel van de tarwe gemalen wordt, waardoor alle vezels en voedingsstoffen er nog in zitten. Greetje: "Volkorenbrood is natuurlijk het aller gezondst en tijgerbrood heeft zo'n lekkere korst. Het is echt een oer-Hollandse boterham. Het voordeel van volkorenbrood is dat het je sneller een verzadigd gevoel geeft. Doordat het rijk is aan voedingsstoffen en vezels is het goed voor je lichaam."

Bakkersbonk Pittig

Nog zo'n bekroond product is de relatief nieuwe Bakkersbonk Pittig: "Het is een uniek product uit onze bakkerij. De bakkersbonk bevat geen smaak- of kleurstoffen, maar bevat hele peppadews en zongedroogde tomaten die door het deeg gedraaid zijn. Daardoor vind je de échte smaak en grof gesneden stukjes hiervan terug in je broodje. De broodjes zijn heerlijk met beleg, maar in stukjes ook lekker bij de borrel of barbecue."

Het geheim?

Het geheim van deze bekroonde broden zit 'm niet alleen in de geheime receptuur van de bakkers van Kees. Greetje: "Vers is natuurlijk ook een vereiste. Bij ons ligt het brood om vier uur 's morgens nog in de oven en om acht uur al in de winkels. Verser dan dit is onmogelijk en dat proef je."

Hoge eisen

Om in aanmerking te komen voor een gouden bekroning moet het product aan strenge kwaliteitseisen voldoen en zich onderscheiden van andere producten. Er wordt beoordeeld op bijvoorbeeld vorm, structuur, kleur, geur en smaak/aroma. De score wordt uitgedrukt in maximaal vijf gouden medailles per onderdeel. Wanneer een product op drie onderdelen de maximale score behaalt en op alle andere onderdelen niet lager scoort dan een vier, verdient het de titel 'Bekroond met Goud'. Je leest er meer over op www.bekroondmetgoud.nl.