Loekie de Leeuw

Clarence voorspelde het al… mijn broer komt niet meer terug op de televisie. Te kostbaar en hij vraagt teveel gage. Alleen Paul laat zich nog gelden. Een cri du coeur, zoals de Fransen plegen te zeggen als het hen uitkomt, van vele fans mocht niet baten. Loekie was al historie, maar is dat nu helemaal. Vanwege zijn toch wat oudere leeftijd was het moeilijk om nieuwe filmpjes te maken. Hij was toch wat strammer geworden en zijn gezondheid liet het niet meer toe - helaas - om elke dag in de studio te zijn, ondanks dat hij 45 jaar is. Loekie is net als zijn broer Clarence (uit de vroegere tv-serie 'Daktari') een stille dood gestorven. Uiteindelijk zal hij opgevoerd worden aan de nieuwe wolvenroedel die ergens op de Veluwe geboren zal worden. Dat moet voorkomen dat de wolven honger hebben en er met een aantal schapen vandoor gaan. Een wolf in het wild is nu eenmaal goedkoper dan een tamme leeuw. Zo gaat dat in de natuur. Zelfs een hartenkreet van de vele fans helpt dan niet meer. Maar gelukkig… wellicht zijn de fans van Loekie ook wel de fans van Dé Wolf, de goedmoedige uit het verhaal van het meisje met het rode kapje.
Ach ja, wat is duur? Een klein stukje metrolijn misschien. Het begint met miljoenen en loopt al gauw uit naar miljarden. De nachttrein laten rijden voor € 1.000 per rit.
Wat is duur? Er zijn zoveel praktische dingen niet gemaakt omdat het te duur was. Voortschrijdend inzicht zorgt ervoor dat ze alsnog worden gemaakt – nog veel duurder. Soms wordt er geld weggesmeten – 'weggegooid geld', zegt het programma 'Kanniewaarzijn'.
Het was in de jaren zeventig tot net na het millennium een vrolijk intermezzo in de o zo saaie reclameblokken: een leeuw die iets deed en 'asjemenou' zei. Waar kom je tegenwoordig nog een leeuw tegen die dat zegt? Niet in Artis, dat is een slaapdomein geworden voor de leeuw.
Tenzij je het aandurft om je je bij hen te voegen. Dan zeg ik: 'asjemenou', als ik dat zie, met in mijn gedachten Loekie de Leeuw.