De paneldiscussie tijdens de avond wordt geleid door burgemeester Kroon.
De paneldiscussie tijdens de avond wordt geleid door burgemeester Kroon. (Foto: Rodi Media/SZ)

Kick off discussiebijeenkomst bestuurlijke toekomst Waterland druk bezocht

MONNICKENDAM – Bierderij Waterland was dinsdag 16 april de locatie van de kick off discussiebijeenkomsten over de bestuurlijke toekomst van de gemeente Waterland. Een volle zaal gevuld met (duo) raadsleden, ondernemers, belanghebbenden, leden van de dorpsraden en inwoners van Waterland is bij elkaar gekomen. Wethouder Ton van Nieuwkerk opent de avond. De grote vraag die gemeenteraad eind 2019 moet nemen 'Fuseren of zelfstandig blijven?' "Maar eerst willen we in gesprek met de inwoners", aldus van Nieuwkerk.

Door Shelley Zuizewind

"Waar je je paspoort haalt maakt toch niet uit?"

Tijdens deze avond wordt uitgelegd dat het proces rondom de bestuurlijke toekomst zich in de laatste - maar tevens de belangrijkste- fase bevindt. Tijdens komende discussieavonden die in de kernen zullen plaatsvinden gaat de gemeente graag in gesprek met de inwoners. Want gemeentelijke herindeling- is al eerder gebleken- zorgt redelijk vaak voor wat tumult in de samenleving.

Conflicten

Om de bezoekers van de avond een idee te geven over de conflicten tijdens de Waterlandse samenwerking door de eeuwen heen wordt tijdens de avond een presentatie gegeven door het Waterlands Archief. Fusies zijn altijd al aan de orde geweest. Zo schijnt Napoleon in 1812 te hebben gezorgd voor de fusie tussen Broek, Zuiderwoude en Uitdam. Dit werd ook toen al niet overal even goed ontvangen.

Argumenten

Burgemeester Luzette Kroon die de paneldiscussie leidt deze avond geeft aan dat ze begrip heeft voor de emotionele argumenten die bewoners zouden kunnen hebben om eventueel te fuseren met een andere gemeente. "Balans vinden tussen emotie en ratio is daarin een goede tip" vult een van de ondernemers aan tijdens de paneldiscussie. De heer Zeeman van Dorpsraad Marken vraagt aan wethouder Ton van Nieuwkerk of inwoners van Waterland wel echt een keuze hebben. "Is het niet al een uitgemaakte zaak en is het reëel om te denken dat we ook echt een keuze hebben en bijvoorbeeld zelfstandig kunnen blijven?" Van Nieuwkerk: "Ja natuurlijk hebben we een keuze. We moeten echter wel goed kijken naar de consequenties en kwetsbaarheid van ons als kleine gemeente. Kijk naar thema's als energietransitie en sociaal domein. Daarom willen we in debat met de inwoners. Waar gaat de voorkeur naar uit?"

Meepraten?

Meer weten of meepraten rondom het proces bestuurlijke toekomst? Kijk dan op www.waterland.nl of kom naar een van de discussiebijeenkomsten in de verschillende kernen. De data worden kenbaar gemaakt op de gemeentepagina in deze krant. De eerstvolgende discussieavond is in dorpshuis Zuiderwoude, maandag 13 mei, aanvang: 19.30 uur.