Weet waar je aan begint

De kiezer heeft gesproken. In de regio Waterland kwam het Forum voor Democratie als grootste uit de bus.

Analisten buigen zich het hoofd hoe dit heeft kunnen gebeuren. Het is vooral gissen naar het hoe en het waarom. Eén ding staat vast: in zowel de gemeenten Edam-Volendam als Waterland is het Forum de grootste geworden en ook in Landsmeer doet het Forum lekker mee.

Stel je nu eens voor dat alle voorstudies, vooroverleggen en plannenmakerijen ertoe leiden dat de drie gemeenten gaan samenwerken. Of nog sterker: gaan fuseren.

Dan doemt er heel veel werk op voor de jongens en meisjes van Thierry Baudet. Dan zullen er in grote haast kandidaat-raadsleden en gemeentebestuurders gezocht moeten worden. Dan moet er een verkiezingsprogramma komen dat meer omvat dan holle woorden over 'de uil van Minerva'. Maar goed, er is nog tijd. En komt tijd, komt raad.

Onwillekeurig gaan mijn gedachten zo nu en dan uit naar de drie gemeenten. Gemeenten die innerlijk sterk van elkaar verschillen.

Weliswaar zijn er ook overeenkomsten. Vooral tussen Landsmeer en Waterland, zo valt mij op. In de gemeenteraden aldaar heersen -zo lijkt het althans voor een buitenstaander- achterdocht, roddel en achterklap. Niet het besturen van een gemeente of het welzijn van haar burgers staan voorop, nee het politieke eigenbelang moet hoe dan ook prevaleren.

In Landsmeer is voor interim burgemeester Annelize van der Stoel de maat vol. Zij heeft genoeg van het achterbakse gedoe en liet aan de Commissaris van de Koning weten binnenkort haar functie neer te leggen. Dat is een veeg teken. Een doorgewinterde bestuurder als Van der Stoel die de pijp aan Maarten geeft.

Moet je eigenlijk wel willen fuseren met een gemeente waar het ruziemaken tot kunst verheven is? Wie weet heeft het Forum voor Democratie hier een antwoord op.

Pieter Waterdam