Unieke samenwerking voor zorg van toekomst

REGIO - Zorgorganisatie Omring, het Dijklander Ziekenhuis, de Noordwest Ziekenhuisgroep, GGZ Noord-Holland Noord én de huisartsorganisaties slaan met VGZ, waar Univé Zorg onderdeel van uit maakt, de handen ineen. Samen werken ze aan "zinnige zorg". Dit staat voor betere zorg voor de patiënt die toegankelijk en betaalbaar blijft.

Deze instellingen leggen zich niet neer bij het tekort aan verpleegkundigen, de krimp in deze regio en de toenemende vergrijzing. De basis voor een bijzondere regionale samenwerking komt vanuit de werkvloer: artsen, (wijk)verpleegkundigen en psychologen werken meer dan honderd ideeën uit die bijdragen aan betere zorg voor de patiënt.

Op deze manier ontstaan nieuwe vormen van zorg. De betrokken zorgaanbieders hebben meerjarenafspraken (of een intentie daartoe) getekend met VGZ. Hierdoor kunnen zij zich focussen op het verbeteren van zorg voor de cliënt, tegen lagere kosten.

Omring werkt vanuit de samenwerking met VGZ onder andere aan een nieuwe en snellere manier van compressietherapie (zorg rond steunkousen), valpreventie bij kwetsbare ouderen en oncologische behandeling thuis. Noordwest Ziekenhuisgroep is succesvol met haar aanpak rondom dure geneesmiddelen, het verbeteren van eerstelijnszorg waardoor patiënten niet meer naar een specialist hoeven en een regiefunctie complexe wondzorg samen met negen huisartspraktijken.

Experts uit het Dijklander Ziekenhuis werken aan betere wondzorg door middel van beeldbellen samen met verpleegkundigen van Omring. Dit scheelt de patiënt een hoop afspraken en reizen. Tegelijkertijd worden wijkverpleegkundigen hierin geschoold.

GGZ Noord-Holland noord heeft de wachttijden drastisch ingekort dankzij haar aanpak met persoonlijke of herstelgerichte diagnose. De regie voor de behandeling wordt nadrukkelijk bij de cliënt gelegd. Ook zet zij succesvol e-Health in, in afwachting van gespecialiseerde zorgverleners.