Afbeelding
(Foto: )

Regionale Duurzaamheidsbeurs biedt praktische weetjes en tips

REGIO - De nieuwste producten en regelingen rond energiebesparing zijn te vinden op de derde Regionale Duurzaamheidsbeurs. Vijftig bedrijven en organisaties uit de regio en daarbuiten zijn op de beurs aanwezig. Zij tonen innovaties rond energiebesparing in huis en bedrijf, praktisch elektrisch vervoer, duurzaam eten en handige recyclingproducten.

"We organiseerden in onze gemeenten al langer duurzaamheidsbeurzen," vertelt Wethouder Wim Runderkamp, die onder andere Milieu en Duurzaamheid in zijn portefeuille heeft. "Al meer dan tien jaar. Drie jaar geleden hebben wij hiervoor onze buurgemeenten uitgenodigd." De gemeenten Purmerend en De Beemster waren enthousiast en er volgden gesprekken om de beurs samen te organiseren, steeds in een andere gemeente. Vorig jaar was dit Purmerend, dit jaar is dit De Beemster. Ondertussen hebben ook de gemeenten Waterland en Landsmeer zich aangesloten en doen in de toekomst mee in de roulatie.

Breed pallet

"Het doel van de beurs is allereerst bewustwording in het algemeen. Als mensen gaan verhuizen of verbouwen vinden wij het fijn als zij dit goed voorbereid doen en geïnformeerd worden. Zo ontstaan er meer kansen om iets aan duurzaamheid te doen. Via de beurs kunnen we een zo breed mogelijk palet aanbieden", legt de wethouder uit.

Insecten eten

Wie de lijst van deelnemers bekijkt, ziet dat er bedrijven aanwezig zijn die op diverse gebieden van duurzaamheid voorlichten. Naast het bedrijf 'Duurzaam insecten eten', waar vast een en ander te proeven is, is ook het bedrijf PCS bromfietsen aanwezig. Zij laten twee elektrische Vespa Electrica scooters zien, het nieuwste model Van Vespa met actieradia van 25 en 45 kilometer. "We nemen ook verschillende modellen van het nieuwe merk Niu mee," vertelt Patrick Bellekom, eigenaar, enthousiast. "Plus een aantal demo-modellen. Mensen kunnen vrijblijvend een proefrit maken, zodat ze kunnen aanvoelen en ondervinden wat elektrisch rijden precies is." Het heeft mooie voordelen, vindt Patrick. Een elektrische scooter is milieubewust, heeft geen uitstoot en kan volgetankt worden voor een klein bedrag. Daarbij ziet het er leuk uit en zijn de onderhoudskosten lager. "Je hoeft geen olie te vervangen, er zijn geen bougies of carburateurs. Je doet de banden en smeermiddelen, laat de scooter uitlezen en je kan gaan."

"Dat onze inwoners bewuster worden, zien we terug", bevestigt Wim. "Vorig jaar richtten we ons vooral op voorlichting en inspiratie. In de gemeente zijn we begonnen met de duurzame huizenroute, de groene grachten en een pilot met de elektrische bus. En we gaan door met duurzame maatregelen." Vanwege het klimaatakkoord moeten de gemeentes nu bepalen hoe zij de regionale energiestrategie (RES) willen implementeren. Eerst gebeurt dat regionaal in de Zaanstreek en Waterland, daarna lokaal.

Lees verder op pagina 10

Afbeelding