Weidevogels uitgevlogen

'Op weides en akkers zijn straks nauwelijks nog vogels te zien', dit zegt Vogelbescherming Nederland, zo las ik in dagblad Trouw.

Toen ik laatst door het Waterlandse weidengebied reed viel het me al op: amper nog een vogelgeluid te horen. De Grutto bleef mij onopgemerkt. Ik begrijp het niet goed: Waterland is een paradijs voor vogels. De Kievit noch het ei kwam ik tegen. Dus reed ik maar door naar een goede vriend van mij. Hij heeft een vrij forse volière.

Ik vroeg hem: "Johan, wat is er toch de oorzaak van dat er plotsklaps minder vogels zijn, behalve dan in jouw volière?" Hij keek me aan, terwijl hij nog een handjevol zaad in de volière gooide. "Klaas, jongen, het komt door de vos. Of misschien wel de vorm van landbouw, dan wel misschien de droogte. Bestrijdingsmiddelen over het land en de akkers wellicht, of minder leefgebied. Het gaat om het natuurbeheer, hoe pak je dat aan? Staatsbosbeheer of de Provincie, die moeten een plan hebben. Maar jongen, ik weet het niet. Hier zijn er nog genoeg." Hij wees naar de vogels in zijn volière en daarmee was hij uitgesproken. Ik zag het aan hem. Die blik van hem - het zei me meer dan genoeg. "Kom", zei ik, "ik ga maar weer eens." En groette.

Later, in de auto, zat ik over zijn woorden na te denken. De vos? Te gemakkelijk. De boer? Ook wel simpel gesteld, die doet er alles aan om het gebied leefbaar te houden, toch? Minder leefgebied? Ja, dat kan, maar pas als het volgebouwd is met woningen. Ik kon niet echt op iets zinnigs komen.
Dus maar eens met een van de belangrijkste weidevogels-provincies gebeld: Noord-Holland. Ik vroeg aan degene die het telefoontje beantwoordde of de gedeputeerde van natuur aanwezig was. Ik werd in de 'wacht' gezet. Uiteindelijk werd ik tot mijn verrassing rechtstreeks doorverbonden met de desbetreffende gedeputeerde. Ik vroeg hem of er een actieplan was om de weide- en akkervogels te behouden en of ik dat ergens kon inzien. Nee, helaas, dat was er niet … nog niet, althans, volgens de gedeputeerde. "Ik ben een bevlogen persoon en zal ervoor zorgen dat het plan er alsnog komt, zo snel als een haas, zeg maar," zei de gedeputeerde tot slot. Ja ja. Een haas. Alsof die schuldig zou kunnen zijn dat we steeds meer weidevogels verliezen.

Welnee … het is gewoon een kwestie van net even iets meer bevlogenheid. Niet teveel nadenken, maar meteen iets doen aan natuurbeleid.