Lezing over 'Amsterdamse School'

MONNICKENDAM - In het Weeshuis presenteert Vereniging Oud Monnickendam donderdag 28 maart een lezing over de Amsterdamse School.

De architecten en kunstenaars van de Amsterdamse School hebben Nederland in het begin van de twintigste eeuw op een geweldige manier verfraaid. Amsterdam stond zelfs bekend als 'het mekka der volkshuisvesting'.

De Amsterdamse school is een antwoord op de speculatiebouw als gevolg van de industriƫle revolutie in de negentiende eeuw. De architecten en kunstenaars wilden goede en mooie woningen. Daarbij werden ze gesteund door een idealistische gemeentebesturen en woningbouwcorporaties die de woonomstandigheden van de arbeiders wilden verbeteren.

Er moest afscheid genomen worden van de krotten en daarvoor waren nieuwe wijken nodig. De woningen die gebouwd werden, waren van veel betere kwaliteit en bijzonder vormgegeven. Er werd lovend over gesproken en men noemde ze 'arbeiderspaleizen'.

De Amsterdamse Schoolarchitecten vonden dat gebouwen qua architectuur ware kunstwerken moesten zijn. Bakstenen en dakpannen waren bij hen meer dan bouwelementen, ze waren een middel om nieuwe vormen te creƫren.

Ton Heijdra heeft meerdere boeken over de geschiedenis van Amsterdamse woonbuurten geschreven. In zijn lezing gaat hij met veel lichtbeelden in op de achtergronden van de Amsterdamse School.

Locatie: Het Weeshuis, Weezenland, van 20-22 uur. Toegangsprijs:gratis, collectebus bij de uitgang.
Meer informatie: www.oudmonnickendam.nl.