Voorzichtig! Inbrekers liggen altijd op de loer.
Voorzichtig! Inbrekers liggen altijd op de loer. Foto: archief Rodi Media

Voorkom inbraak tijdens de vakantie

REGIO - 'Bij mij is er toch niks te halen, dus bij mij breken ze echt niet in', is de gedachte bij veel mensen. "Maar zo denkt een inbreker niet", zegt Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW). "Hij gaat gewoon proberen of er wat te halen valt en let van tevoren heel goed op of er iemand thuis is of niet."

Kijk ook eens door de ogen van een inbreker naar het huis van bijvoorbeeld de buren die al wat eerder op vakantie zijn gegaan. Wat valt op? Liggen er bijvoorbeeld stapels post en kranten zichtbaar op de deurmat? Of worden die keurig voor hen gesorteerd in het zicht op tafel. Branden er 's avonds helemaal geen, of maar één of twee lampjes in de woonkamer en zijn de lamellen of gordijnen ook overdag potdicht? Staat er dagen achtereen geen auto op de oprit? Zijn alle plantjes in de voortuin weggekwijnd door gebrek aan water? Allemaal signalen waaraan een 'inbreker kan herkennen dat de buren op vakantie zijn.

Voorkom inbraak: doe de inbraakpreventiecheck via www.inbraakmislukt.nl. Download de InbraakPreventieCheck-app in de Appstore of via GooglePlay (zoek op "stop inbraak"). De app leidt in eenvoudige stappen op de mobiel door de verschillende ruimtes in huis om te checken of het beveiligd is tegen inbraak. Zet een tijdschakelaar op alle lampen op verschillende tijdstippen. Doe de lamellen of gordijnen half open Ruim de woonkamer en keuken niet netjes op. Laat een kopje op tafel staan of wat afwas op het aanrecht. En een krant of open boek op tafel. Plak (tijdelijk) een nee/nee sticker op de brievenbus.
Vraag buren om een oogje in het zeil te houden. Post geen foto's op social media over de vakantie.

Kijk voor meer informatie over inbraakmethoden en inbraakpreventie op www.inbraakmislukt.nl.