Column

De vingers erbij aflikken

Er zijn van die evenementen waarvan je je kunt afvragen: is dit nou leuk? Neem nu de Formule I races. Een optocht van snelle auto's. Niks meer, niks minder. Onbegrijpelijk dat een mens honderden euro's neertelt om zo'n optocht te aanschouwen. Mij niet gezien. Voor een bak met geld krijg je zelfs geen aardige crash te zien. Saaiheid ten top. Nee, dan Maarten van der Weijden. Geen wedstrijd, wel spannend. Haalt ie het wel of haalt ie het niet. En natuurlijk een prestatie van een ongekende grootsheid. Of neem het voetbal. Monnickendam promoveerde naar de 1e klasse zaterdagamateurs. Een topprestatie na een spannend seizoen. Marken werd op afstand gehouden en zelfs het altijd lastige ZOB legde het af tegen de groen-witten.

Maar eerlijk is eerlijk, Formule I races en het voetbal leggen het toch echt af tegen 'Heel-Mérèke-bakt'. Bij die wedstrijd worden pas echt topprestaties geleverd. In elkaar zakkende taarten, niet gaar of juist veel te gaar, veel te droge 'natte' cake. De spanning is net als de taarten: om te snijden! Of toch niet? Het is als bij de Olympische spelen: meedoen is belangrijker dan winnen. Heel-Mérèke-bakt is een wedstrijd waar je de vingers bij aflikt. En … dat ook nog eens voor een goed doel. Dit jaar kon dat goede doel niet missen: de Ketsbrand slachtoffers. Prachtig. Lekker snoepen van de taart voor het goede doel. Zulke wedstrijden kunnen er niet genoeg zijn.

Zomer: de heerlijkste tijd van het jaar. Zonneschijn, lange dagen, lekkere temperaturen, Marker Havenfeesten, het Jan Haringweekend met de palingrookwedsttrijd en de zeilrace, Volendammerdag, het Vliegerfeest bij de molen De Breek, ach je komt domweg tijd te kort. Geniet ervan!

Pieter Waterdam