Risico's van lachgas

Gezien de inzichten dat een brein in ontwikkeling kwetsbaar is voor de effecten van bewustzijnsveranderende stoffen, wordt gebruik van lachgas door jongeren sterk afgeraden. (Bron: Trimbos Instituut)

Risico's korte termijn

Als gebruikers veel in- en uit blijven ademen in de ballon, als er twee patronen in 1 ballon gedaan worden, of er snel meerdere ballonen achter elkaar genomen worden tijdens een sessie, wordt de kans op zuurstoftekort vergroot. Hierdoor kan misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid ontstaan. Soms leidt het tot bewusteloosheid, waarbij je ongelukkig kunt vallen.

Bij verkoudheid is er een extra risico. Lachgas is samengeperst en zet daarna uit in lucht. Door de extra druk in het hoofd kan het trommelvlies springen bij een "verstopt" hoofd. Behalve oorpijn geeft dit in zeldzame gevallen blijvende gehoorschade.

Als lachgas direct uit een slagroomspuit wordt gebruikt, kunnen longen, mond of lippen bevriezen.

Risico's lange termijn

Lachgas uit slagroompatronen is niet bedoeld is voor menselijke consumptie. Bij vaak en veel gebruik is er kans op een verlaagde vruchtbaarheid door verstoorde aanmaak van zaadcellen en rode bloedcellen.

Bij maanden of jarenlang veel gebruiken van lachgas treedt een tekort aan vitamine B12 op; dit kan leiden tot bloedarmoede en neurologische stoornissen. Klachten hiervan zijn: tintelingen, duizeligheid, verdoofd gevoel in ledematen en pijnscheuten (vooral in vingers en voeten). Bij vroege opsporing van een vitamine B12 tekort zijn de klachten omkeerbaar met de juiste behandeling.

Lachgas kan geestelijk verslavend zijn. Ook wen je aan de effecten waardoor je steeds meer nodig hebt. Het gebruik van lachgas is nooit zonder risico. Als je geen risico wilt lopen, gebruik dan niet.

Bron: Trimbos-instituut. Laatste wijziging: 19-09-2018