Wethouder Astrid van de Weijenberg geeft aandacht aan goede afvalscheiding
Wethouder Astrid van de Weijenberg geeft aandacht aan goede afvalscheiding (Foto: Han Giskes)

Waterland wil zo min mogelijk restafval

WATERLAND - "Wij geven graag richting aan een nieuw beleid." Enthousiast praat Astrid van de Weijenberg, wethouder van onder andere duurzaamheid, milieu en energietransitie over de manier waarop mensen afval produceren en scheiden. Zij maakt zich hard om te realiseren dat er zo min mogelijk restafval overblijft, door ervoor te zorgen dat afval goed gescheiden aangeleverd en afgevoerd kan worden.

"We willen af van afval"

"Het nieuwe beleid noemen wij geen afval-, maar grondstofbeleid. We willen af van afval. Wanneer we plastic en gft scheiden, kunnen we het plastic opnieuw gebruiken als grondstof. Hetzelfde geldt voor textiel, papier en glas, allemaal grondstoffen die we door recycling kunnen hernieuwen."

Vandaar dat de gemeente inwoners oproept om zoveel mogelijk hun afval te scheiden. "We willen naar zo min mogelijk afval en zoveel mogelijk grondstof." Iedere gemeente doet aan afvalsscheiding en het is afhankelijk van naar welke fabriek de afval gebracht wordt, en welke machines en installaties deze fabrieken hebben, of er aan voor- of nascheiding van het afval wordt gedaan. Voorscheiding betekent dat mensen zelf al in hun eigen huishouden het afval scheiden door aparte vuilnisbakken te gebruiken voor gft, plastic (met blikmetaal en drankkartons) en restafval. En ook het glas en papier apart te houden.

Na-scheiden gebeurt juist achteraf. "In de fabriek waar wij het afval naartoe brengen, staat in Amsterdam, halen ze de grondstoffen nog meer uit elkaar, waardoor je er nog meer uithaalt en er minder restafval overblijft." Omdat goed scheiden zo belangrijk is, krijgen inwoners drie kliko's om hun afval in te doen. De groene, grijze en oranje bak. In kleine, monumentale kernen nemen deze heel wat ruimte in, waar de gemeente naar kijkt en oplossingen in probeert te bedenken, want service aan de bewoners staat voorop. Wel is gebleken dat een huishouden ongeveer honderdvijfentachtig kilo restafval per jaar produceert. "Dat is heel wat. Ons streven is om dit in 2020 terug te brengen naar honderd kilo restafval per huishouden per jaar. Dat lijkt een grote stap, maar er zijn gemeentes waar de huishoudens slechts drieëntwintig kilo restafval per huishouden per jaar produceren."

Beter scheiden

Dit is alleen mogelijk als mensen blijven opletten hoe ze hun afval nog beter kunnen scheiden. "Soms is dat makkelijker dan je denkt," lacht Astrid. "Doe bijvoorbeeld van een chocoladewikkel het papier in de papierbak en alleen de aluminium wikkel bij het restafval. Of denk na wanneer je iets koopt, wees selectief en kies verpakkingen die goed te scheiden zijn." Ze weet ook voorbeelden van mensen die hele broden rechtstreeks in een tas doen, zonder plastic erom. Of mensen die bij de supermarkt niet alle groenten en fruit in plastic zakjes doen, maar zelf tasjes meenemen en die hergebruiken, of het fruit gewoon los meenemen.

Een ander voorbeeld dat Astrid geeft en waar andere gemeentes gebruik van maken is het 'omgekeerd inzamelen'. "Dat houdt in dat de gemeente alle afval, dat weer grondstof kan worden, ophaalt, behalve het restafval. Dat moet dan weggebracht worden naar ondergrondse containers. Hoe minder restafval, hoe minder vaak je naar de container moet. Het is een soort beloning voor het goed scheiden van afval."

Lees verder op pagina 10