Huis aan het Water in Katwoude.
Huis aan het Water in Katwoude. (Foto: Ria Houweling-Bouwman )

Secretaris generaal VWS Gerritsen op bezoek bij Huis aan het Water

KATWOUDE - Secretaris generaal de heer Erik Gerritsen en zijn team bezochten afgelopen maandag Katwoude om in Huis aan het Water te spreken met gasten, hulpverleners, het bestuur en burgemeester mevrouw Luzette Kroon.

De heer Gerritsen was zeer onder de indruk van alle persoonlijke verhalen van de gasten van Huis aan het Water: patiënten, naasten en nabestaanden. Zij vertelden hoe het is om te leven met het gegeven dat je levensperspectief ineens kantelt. Wat het is om door de gevolgen van de behandeling chronisch moe te zijn, je slechter te kunnen concentreren, het werk dat je leuk vond niet meer te kunnen doen en bang zijn dat de kanker terug keert. Ieder gaf aan wat Huis aan het Water hen biedt. Te leren accepteren dat het leven of het levensperspectief er anders uit is komen te zien. Te leren focussen op wat nog wél kan om de balans in jouw leven te hervinden en daardoor toch een betekenisvol bestaan te kunnen leven.

Hoewel het ministerie van VWS niet direct iets kan betekenen in financiële zin, is de heer Gerritsen wel bereid mee te denken. Hij was zeer enthousiast over het concept van Huis aan het Water. Het Huis aan het Water biedt zeer uiteenlopende zorg onder één dak, zodat patiënt en naaste zich niet van hot naar her hoeven te verplaatsen. Bovendien is er een brede keuze van informele zorg en activiteiten én tevens professionele ondersteuning als dat nodig mocht blijken. Huis aan het Water biedt laagdrempelige zorg dicht bij huis. De heer Gerritsen en zijn team zijn bereid mee te denken hoe deze vorm van geïntegreerde ondersteuning toekomstbestendig kan worden. Hij is van mening dat dit alleen mogelijk is als alle betrokken partijen zoals gemeente, zorgverzekeraar, werkgever, ziekenhuis enzovoort de handen ineen slaan en met elkaar in overleg gaan. Het is de intentie om deze partijen met de gasten en de bestuurders van Huis a/h Water om de tafel te krijgen en afspraken te maken over het toekomstig bestendig houden van Huis aan het Water.