Burgemeester Luzette Wagenaar-Kroon en wethouder Astrid van de Weijenberg waren aanwezig bij de start van de schone avondvierdaagse.
Burgemeester Luzette Wagenaar-Kroon en wethouder Astrid van de Weijenberg waren aanwezig bij de start van de schone avondvierdaagse. (Foto: Aangeleverd )

Schone Avondvierdaagse Monnickendam

MONNICKENDAM - Burgemeester Luzette Wagenaar Kroon gaf afgelopen maandag het startsein voor de 400
wandelaars -voornamelijk kinderen en hun begeleiders- van de avondvierdaagse. Dit jaar is er extra veel aandacht voor het milieu. Wethouder Astrid van de Weijenberg van Milieu, was dan ook aanwezig om het belang van een schone Avond4daagse te benadrukken. Zij deelde kaarten voor de zwerfafvalbingo uit en plastic zakken zodat iedereen tijdens het wandelen de troep netjes kon weggooien.

De Avond4daagse in Monnickendam is elk jaar een groots evenement waar alle basisscholen aan meedoen. De kinderen kunnen vijf of tien kilometer per avond lopen en het hoogtepunt is toch altijd wel de boottocht naar Marken op de woensdagavond.

Bewustwording

Dit jaar zet de gemeente zich extra in voor een Schone Avond4daagse. Een Avond4daagse waarbij zoveel mogelijk deelnemers bewustgemaakt worden van het belang van een schone omgeving en het voorkomen van zwerfafval. De gemeente Waterland zet zich in voor een schone Avond4daagse door onder andere afvalzakken uit te delen, informatie te geven over zwerfafval, en een zwerfafvalbingo te organiseren. En roept iedereen op om zijn of haar herbruikbare drinkfles mee te nemen in plaats van een plastic wegwerpflesje.

Party Prikkers

Daarnaast lopen er iedere avond twee 'Party Prikkers' mee in de wandeltocht. Deze opvallende figuren vragen op een ludieke manier aandacht voor een schone Avond4daagse.

Zwerfafvalbingo

De zwerfafvalbingo viel bij de kinderen ook in de goede smaak. Ze worden door de bingo gestimuleerd afval te verzamelen, dopjes van flesjes, papiertjes, snoepzakjes enzovoort. De verschillende soorten zwerfafval kunnen worden aangekruist op de bingokaart. Per dag kunnen de kinderen en ouders de bingokaart inleveren en zo een leuke prijs winnen.