Column

Het stond in de krant en dus is het waar! 'In de eerste twee maanden na de invoering van het verbod op het gebruik van de telefoon op de fiets heeft de politie in Waterland 1 boete uitgedeeld en in Edam-Volendam 11.'

Het lijkt erop alsof de politie trots is op de score. Ik zou me rot schamen voor zo'n resultaat. Geef mij die pet (die ons immers allemaal past) en er komen per dag tientallen prenten. Ga eens kijken bij de fietsroutes richting de middelbare scholen.

Je bent als puber een uitzondering als je geen telefoon in de hand hebt. En wie wil er een uitzondering zijn als je pakweg 14 jaar bent? Stel je voor dat je een paar minuten onbereikbaar bent. En als de scholen begonnen zijn, verplaats dan het opsporingsapparaat naar het autoverkeer. Ga gewoon bij een kruising met stoplichten staan. Tientallen heterdaadjes liggen in het verschiet.

Bekeuringen voor het telefoongebruik in het verkeer. Klaarblijkelijk heeft de verkeersveiligheid in onze regio geen prioriteit. Op zichzelf niet onbegrijpelijk in een regio waar drugs- en alcoholgebruik, geweldsdelicten, burenruzies en ander ongemak soms aan de orde van de dag lijken te zijn.

Maar houd dan je mond over de uitgedeelde bekeuringen en kom pas met trots naar buiten als het getelefoneer en ge-app in het verkeer is uitgebannen. Schatkist gevuld en verkeersslachtoffers minder.

Pieter Waterdam