Jong en kanker. Hoe ga je daarmee om?
Jong en kanker. Hoe ga je daarmee om? (Foto: Studio Anouk )

'Je staat middenin het leven en opeens staat het stil'

REGIO - Na of tijdens kanker staat je wereld op zijn kop! Als jonge vrouw is je gewone leven met gezin, vrienden, werk, familie, sport en nog veel meer, opeens niet meer zo vanzelfsprekend. Er komt een hoop op je af en er wordt van alles van je verwacht. Je hebt vaak meerdere ballen in de lucht te houden en je bent ziek. Hoe doe je dat dan allemaal? Inloophuis Wij Allemaal en Huis aan het water formeerden een Denktank van jonge vrouwen, allemaal getroffen door kanker, samen ontwikkelden zij de thema avond: Jong en kanker. Hoofdcoördinator Wendy Kok, inloophuis Wij Allemaal: " Ik zag de behoefte en vraag bij het inloophuis. Ik wil de jonge vrouw graag een podium geven en het taboe doorbreken. Jong is een relatief begrip. De avond is voor iedereen die zich aangesproken voelt en wil kennismaken met gelijkgestemden."

Door Shelley Zuizewind

Thema avond Jong en kanker inloophuis Wij Allemaal en Huis aan het Water

Kiran (37), werd door Wendy Kok gevraagd deel te nemen in de Denktank. Zij kreeg een paar jaar geleden te horen dat ze borstkanker had. "Je staat middenin het leven en opeens staat het stil. En toch wil en moet je verder, voor jezelf maar ook voor je kinderen en in mijn geval voor mijn eigen zaak." Kiran is eigenaresse van kledingwinkel Blossom in Purmerend en was toen net in de opstartfase. "Ik vond het erg moeilijk en confronterend allemaal, de operatie, de chemo, de zorg voor kinderen, het bedrijf. Ik kan mij voorstellen dat jonge vrouwen met kanker het idee hebben dat ze er-ondanks eventuele hulp van partner en familie- alleen voor staan. Maar dat is echt niet zo! Vandaar dat ik graag wilde meedenken over de thema-avond die op elke eerste maandag van de maand wordt gepland."

Kiran werd gevraagd voor de Denktank omdat ze al verbonden was aan Wij Allemaal via de jaarlijkse modeshows die worden gehouden tijdens borstkankermaand. "Ik zorg er dan voor dat de modellen worden gekleed en heb ook zelf twee keer meegelopen als model. Bijzonder om te doen.

Schoon verklaard

Inmiddels is Kiran gelukkig schoon verklaard. "En toch blijf je ook nadat je genezen bent last houden van kwalen zoals moeheid. Ook hierover kan worden gesproken in de groep", aldus Kiran.

Avond met gelijkgestemden

Hoe zorg jij binnen je ziekteproces goed voor jezelf, je energie en gun je je een moment helemaal voor jou alleen of samen met gelijkgestemden? Kom naar een van de thema-avonden.

Adem en ontspan

Maandag 6 mei is de eerste avond met het thema 'Adem en ontspan', onder leiding van Jeanette de Jaeger van Yogastudio See You. Deze avond staat... Lees verder op pagina 7