Is de aarde aan het vergaan?

Is de aarde aan het vergaan? Tergend langzaam, wellicht. Het klimaat. 't Zit niet mee. Toename van fijnstof, van CO2, van plastic en van andere vervuiling. De opwarming van de aarde gaat gestaag door. De koude is ver te zoeken. Reden waarom er geen Elfstedentocht is gehouden, al jaren niet. Stijging van de zeespiegel. Gelukkig nog niet mijn suikerspiegel. Dan zou het er ernstig uitzien. Maar dat doet het evengoed wel.
Alhoewel, op Ameland zijn ze alvast met zandsuppletie begonnen. Het eiland moet dan de komende tien jaar verzekerd zijn van droogte, ja ja. Neemt niet weg dat de ene na de andere ramp volgt – ze volgen elkaar als het ware op. Een ecologisch ramp dreigt: de helft van de kikkers, de padden en de salamanders verdwijnt. Waar naar toe? Dat weet niemand. Ganzen, herten, vossen en wasberen worden afgeschoten. Weidevogels vinden haast geen voedsel meer (te droge weilanden: de wormen zijn ook al verdwenen of zitten diep in de grond) en dreigen te sterven van de honger. Overstromingen nemen alsmaar toe. Evenzo ook de droogte. Het valt niet te rijmen, maar toch. De ijsbeer ziet nog maar weinig zeehonden. En als er al honden zijn, dan sterven die ook uit, al was het maar vanwege de hoge hondenbelasting die in de pot algemene middelen verdwijnt. En dan moeten gemeentes toch nog bezuinigen op bibliotheken. Er wordt straks geen boek meer gelezen en dan kunnen de schrijvers, zoals ik, wel ophouden. De Schorskever – in grote getale aanwezig in de Duitse bossen – brengt ernstige schade toe aan de boom doordat de vochtvoorziening in de boom geblokkeerd raakt – de boom gaat derhalve dood. Vele hectare bosgebied worden uit voorzorg gekapt of de bomen staan er bruingekleurd bij. (Ons zuurstof komt van de boom.) Dan wordt er nog al dan niet illegaal gekapt. Het hout verdwijnt in de biomassacentrales. Het geld gaat naar de kappers, zou je denken.
De natuur laat het vooralsnog over zich heenkomen, maar voor hoelang nog? Wanneer grijpt de natuur zelf in? Wanneer grijpt de natuur de mens bij den strot? De mensheid zelf maakt elkaar af. Met aanslagen. Veelal uit religieuze overwegen. Met uitmoorden. Crimineel. Met ongelukken (het aantal doden in het verkeer was vorig jaar flink gestegen).

Dit jaar loopt het aantal doden ook alweer op. Zelfs in een scootmobiel zit je niet op je dooie gemak. Waar moet het naar toe? Vluchten kan niet meer. Zelfs niet naar Maan (Maanbevingen).

Wat doen wij de aarde aan?