Medicijnterreur

Weet u wat Ranitidine is? Nee? Dan ga ik dat hier formuleren. Het remt de productie van maagzuur en pepsine. Wat is dan weer Pepsine? Dat nu is een enzym dat tijdens de vroegste stadia van de spijsvertering in de maag eiwitmoleculen splitst zodat eiwitten kunnen worden afgebroken tot enkel nog vrij lange aminozuurketens (aminozuur is een organische verbinding), polypetiden (is een keten van een groot aantal met elkaar verbonden aminozuren) genoemd – vertering van eiwitten is nu voltooid. Zo, de Wikibibliotheek kan weer dicht.

Nu hoop ik niet dat u afgehaakt bent na dit medicatiecollege. Het wordt namelijk nog spannender…

Het wordt nog spannender...

Het zou zo maar eens kunnen zijn dat in de maagzuurremmers met ranitidine nitrosamine zit. Nitrosaminen brengen schade toe aan ons lichaam omdat ze kankerverwekkend zijn. Een geluk hierbij is dat specialisten in de bestrijding van kanker al vergevorderd zijn.

De persberichten waren afgelopen week niet mals: de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd haalt bijna, let op het woordje 'bijna', alle maagzuurremmers met ranitidine van de markt omdat ze vervuild zijn.

Bijna alle maagzuurremmers met ranitidine van de markt

En er zijn al zo weinig medicijnen bij de apothekers, of het is niet op voorraad of ze worden niet geleverd of je krijgt een ander merk, met weer andere bijwerkingen. Doet de farmaceutische industrie er nu alles aan om ons soms een beetje beter te maken, maar daarna nog zieker? Integer. Een woord dat nauwelijks nog voorkomt waar veel geld te verdienen is.

Nog een bericht: Apothekersorganisatie KNMP adviseert, het is slechts een advies, apotheken om de desbetreffende maagzuurremmers niet meer te verstrekken. Wat nu als ze dat advies niet opvolgen?

Het Europees geneesmiddelen Agentschap heeft vorige maand de farmaceutische bedrijven al opgeroepen de medicijnen met ranitidine te checken. Maar of dat gebeurd is? Wie zal het verlossende woord spreken?

Vorig jaar zijn er medicijnen uit de 'sartanengroep' uit de handel gehaald die gebruikt werden om de bloeddruk te verlagen.

Zijn wij ongemerkt in een derde wereldland terecht gekomen wat medicatie betreft of wordt een deel van de mensheid langzamerhand warm gesaneerd? Het zou het stikstofprobleem in de wereld aardig oplossen.

Zelfs boterhamworst vertrouw ik niet meer

Zelfs het plakje boterhamworst op mijn broodje vertrouw ik niet meer.