Wat doet u in de herfstvakantie?
Wat doet u in de herfstvakantie? (Foto: aangeleverd)

Spelletjesjeugdweek Volendams Museum

VOLEDNAM - De traditionele oud-Hollandse spelletjesjeugdweek zal ook dit jaar weer plaatsvinden in het Volendams Museum. Voor het 25ste jaar worden alle kinderen van alle basisscholen uitgenodigd om tijdens de herfstvakantie, van maandag 21 t/m woensdag 23 oktober, deel te nemen aan dit culturele evenement voor schoolgaande jeugd.

De deelnemende kinderen kunnen zich vermaken met vele knutselactiviteiten onder leiding van een leger van zo'n 30 museumvrijwilligers, die bij deze museumactiviteit spontaan hun belangeloze werk verrichten. Zij kunnen met hun ouders en/of begeleiders onder andere de expositie 'Geboorte, Trouw en Rouw', de sub-exposities jubileum 100 jaar fanfarecorps Wilhelmina, de inhuldiging van een nieuwe neomist bekijken.

De vier continu draaiende films uit Volendams verleden in de zes museumzalen kunt u dan bekijken. Vooral de filmopnames van het fanfarecorps in de Botterzaal geven een muzikaal beeld van corpsactiviteiten in Amsterdam tijdens de sacramentsprocessie, in Spakenburg tijdens de Spakenburgerdagen, optredens in Volendam tijdens Koninginnedag, Havenfeesten, Volendammerdagen. Het zijn werkelijk unieke beelden die zeker de moeite waard zijn voor een museumbezoek eventueel samen met de kinderen.

De kinderen kunnen werkstukjes maken met dasjes vlechten, maskers maken, figuurzagen, vliegers in elkaar zetten, knopenkaart versieren, sigarenbandjes plakken, platen kleuren, werken met sponsjes en knijpers, kerstbal verven. Om de kosten gedeeltelijk te dekken wordt slechts €1,50 per deelnemend kind en € 1,00 voor een meekomend begeleider of ouder gevraagd.

De kinderen mogen de gemaakte werkstukjes mee naar huis nemen en ontvangen na afloop een ijsje van Do, de bekende ijsmeester van de dijk.