Een pagina uit het doopboek van de hervormde gemeente Broek in Waterland uit 1793.
Een pagina uit het doopboek van de hervormde gemeente Broek in Waterland uit 1793. (Foto: Waterlands Archief)

Voorouderspreekuur Genealogie en Internet

PURMEREND - Op vrijdagmiddag 4 oktober organiseren het Waterlands Archief en de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) het derde Voorouderspreekuur van dit jaar. Henk Remiëns van de NGV zal dan een presentatie geven over 'Genealogie en Internet'.

Door de komst van het internet is het onderzoek naar voorouders drastisch veranderd. Was vroeger het doorspitten van dikke papieren registers noodzakelijk, tegenwoordig is veel genealogische basisinformatie op het internet te vinden. Denk daarbij aan gegevens over geboorte, huwelijk en overlijden, doop en begraven. Ook publiceren onderzoekers hele stambomen op het internet.

Henk Remiëns schenkt in zijn presentatie aandacht aan de mogelijkheden die internet voor genealogisch onderzoek biedt. Aan de orde komt onder andere het nieuwe 5G-netwerk en de opkomst van allerlei datacentra. Daarnaast behandelt Remiëns de genealogische website FamilySearch en het vinden van digitaal fotomateriaal. Het belooft dus een interessante middag te worden vol met waardevolle tips voor familieonderzoek.

De presentatie begint om 14.00 uur in het Waterlands Archief te Purmerend. Aansluitend is gelegenheid voor vragen en advies over voorouderonderzoek door Henk Remiëns. Het Voorouderspreekuur eindigt om 16.00 uur. Aangezien het een informatiemiddag betreft is er geen gelegenheid voor onderzoek in de studiezaal van het Waterlands Archief. Het adres van het Waterlands Archief is Wielingenstraat 75, Purmerend. Gratis entree.