Digitale voorlichting voor veelvoorkomende maag-, lever- en darmonderzoeken

REGIO - Vanaf deze week werkt de Afdeling Maag-, darm-, en leverziekten van het Dijklander Ziekenhuis, locatie Purmerend, met een digitale systeem om patiënten te informeren en voor te bereiden voor drie veelvoorkomende onderzoeken: coloscopie, gastroscopie en het bevolkingsonderzoek darmkanker.

De digitale module is een online hulpmiddel waarmee patiënten voor hun bezoek aan het ziekenhuis informatie krijgen over de behandeling. Ze zien beelden van de verschillende ruimtes waar de behandeling plaatsvindt en 3D-filmpjes van de ingreep.
Daarbij vult de patiënt thuis een vragenlijst in. Door de digitale voorlichting hoeven patiënten minder vaak naar het ziekenhuis te komen. Door de filmpjes is de informatie eenvoudig te begrijpen, en de module kan meer dan één keer bekeken worden.


"We vinden het belangrijk dat iedere patiënt goed wordt geïnformeerd," legt maag-, darm- en leverarts Sebastiaan Balkema uit. "De patiënt kan de digitale voorlichting vaker bekijken, alleen of samen met naasten, waardoor de informatie beter beklijft.
Een deel van de patiënten hoeft hierdoor niet meer naar het ziekenhuis te komen voor een gesprek, dit scheelt veel tijd voor zowel de patiënt als de verpleegkundige."
Mocht een patiënt wel naar het ziekenhuis komen, dan kan er een gericht gesprek gevoerd worden met de belangrijkste punten uit de vragenlijst

De patiënt ontvangt een e-mail met een unieke link naar de digitale voorlichting. Via deze link kan hij de voorlichtingsfilmpjes bekijken en de intake vragenlijst invullen.
Aan de hand van de antwoorden wordt bepaald of een patiënt een gesprek nodig heeft. Anders hoeft de patiënt niet vooraf langs te komen in het ziekenhuis, alleen voor het onderzoek.