'Typisch Marken' op tv

MARKEN - Het 'eilandgevoel' op Marken is sterk. Altijd water om je heen, altijd op elkaar aangewezen. Iedereen kent elkaar en iedereen hoort elkaar, want de traditionele houten huizen, die kenmerkend zijn voor Marken, zijn behoorlijk gehorig. Vanaf 1 april bivakkeert Typisch op Marken, waar een aantal bijzondere inwoners gevolgd zijn.

Klederdracht, houten huizen, smalle straatjes

Vroeger was Marken een eiland, maar na de aanleg van de dijk in 1957 is het dorp officieel een schiereiland. Toch voelen veel van de kleine tweeduizend bewoners zich nog steeds eilanders.

Bewoners

De oudste bewoner van Marken is Luutje (98). Zij vertelt over haar vaste ochtendritueel: haren in de krul en daarna een kopje koffie, met cake. Maar haar hoge leeftijd heeft haar wereldje klein gemaakt. De zussen Erica en Sylvia razen door het dorp en bezorgen de post. Piet is een verwoed verzamelaar van oude Marker spulletjes en vertelt over zijn hobby. Ouger de begrafenisondernemer, hobbyboer en dorpshistoricus in één, weet alles over de geschiedenis van Marken. Als laatste is daar Klaas. Vanaf zijn tiende gefascineerd door de stambomen van Marker families. Hij wil er alles over weten en pluist de stamregisters uit.

Typisch Marken is onderdeel van de Typisch-reeks, waar EO en BNNVARA afwisselend invulling aan geven. De reeks is vanaf maandag 1 april drie weken lang van maandag t/m donderdag te zien op NPO 2, 19.15 uur.