Sexy Nederlands

De Vrije Universiteit in Amsterdam stopt de bacheloropleiding Nederlands. Tijd voor actie, menen taalkenners. Nederlands moet weer een sexy vak worden, te beginnen op de middelbare scholen. Ik las deze Nederlandse ellende in de krant. Tja, als maar weinig studenten zich inschrijven voor de Nederlandse taal en er komt minder geld in het laatje, ga je als Rector Magnificus toch achter je oren krabben. Er moet een universiteit draaiende worden gehouden en dat kan niet met een handjevol studenten. Misschien moet je op de lagere school al beginnen om het vak sexy te maken. Nederlands en seksuele voorlichting tezamen in één vak - sexual intercourse.

Zijn wij als gevolg van de verengelsing niet meer trots op onze cultuur en literatuur - of gewoon op het Nederlands van nu, ook al zitten er vanuit de geschiedenis uit het Frans en Engels en Latijns afstammende woorden tussen?

Engels is de 'voertaal' geworden, vooral in het bedrijfsleven. Maar ook de doodgewone burger die in zijn/haar tuintje zit, past de Engelse taal te pas en te onpas toe. 'Ik moet de groei van de bollen in mijn garden monitoren.' 'Ach, heeft u meditation nodig?' Ook veel gehoord: 'Ik ga even shoppen.' Het 'winkelen' raakt uit.

'Sale' is ook een veelgebruikt woord. Het Nederlands zit in de uitverkoop. Kortom, onze taal gaat schaars worden. De jongere generatie heeft hun eigen taal op het mobieltje. Zij communiceren in een andere taal: 'Moet ik er 8 op slaan?'

Misschien is het wel goed dat we na de Brexit (gaat die eigenlijk door?) overstappen om meer de Engelse taal te bezigen. We moeten toch wat, als die Engelsen er niet meer zijn en ons niet kunnen helpen. Of zouden al die jonge Engelsen naar hier komen omdat zij geen vertrouwen hebben in premier May? Ik zou zeggen: lekker inburgeren laten, zoals alle migranten. Dan komt het wel goed met het Nederlands. En de studenten? Nederlands opvoeden, dan wordt de taal vanzelf sexy. Trouwens, in veel landen kom je de Nederlandse taal tegen. Of er wonen dan wel werken landgenoten, of de taal is op een andere manier daar terechtgekomen - heel opwindend. Stel je toch eens voor dat je midden in Afrika loopt en opeens kom je een prachtig mens tegen. Je probeert een gesprek aan te knopen. Het prachtige mens laat je even aanmodderen en begint dan in het Nederlands tegen je te praten. Hoe sexy kan dat zijn?