Archeologische Werkgroep Waterland, vlnr. Jan Meerman, Marco Feenstra, Pier Klok en Foppe van Dijk
Archeologische Werkgroep Waterland, vlnr. Jan Meerman, Marco Feenstra, Pier Klok en Foppe van Dijk (Foto: Han Giskes)

Opening nieuwe werkruimte van Archeologische Werkgroep Waterland

MONNICKENDAM - Een heuse trailer heeft de Archeologische Werkgroep Waterland gemaakt om hun tweede magazine te promoten. De trailer belooft een blad 'barstensvol avontuur'. Vrijdag 22 maart ligt het blad klaar in de nieuwe werkruimte aan de Cornelis Dirksznlaan op sportpark Markgouw. De werkgroep ziet uit naar de opening om drie uur, waarna ze de nieuwe plek voor het eerst in gebruik neemt.

"Je weet nooit wat je tegenkomt"

"Wij zijn onderdeel van de Historische Vereniging Oud-Monnickendam", legt Marco Feenstra, lid van de werkgroep, uit. "Op Het Galgenriet, de plek waar we tot nu toe zaten, worden woningen ontwikkeld. Daar konden wij niet blijven." Ze vonden een nieuwe plek in de ruimte naast de sportkantine in het sportpark.

De ruimte waar ze intrekken was een werkloods voor plantsoenwerkers. "Er stond hier van alles, maaimachines, harken, schoffels, noem maar op. Nu hebben we er onze ontvangstruimte van gemaakt met vitrines waarin onze vondsten staan." Er ligt van alles, van potten, schotels en botten tot schoenen, oude muntjes en koplampjes." Als er sloten uitgebaggerd worden, gaat Marco altijd kijken. "Je weet nooit wat je tegenkomt."

De meest bijzondere vondst vindt Marco de schotel uit Midden-Italiƫ, gedateerd tussen 1580 en 1620. "Het is een restant die te maken heeft met de Middeleeuwse Straatvaarders (schepen waarmee op de Middellandse Zee en de Levant gevaren werd, red.) en deze is erg mooi gekleurd. Die staat ook in de vitrine."

In de werkruimte organiseert de archeologische werkgroep van alles. "We maken vondsten schoon. Bijvoorbeeld scherven die door het graven in de grond bij het bouwen van een huis omhoog komen." Ze bekijken de scherven en bepalen hoe oud deze zijn en wat voor functie ze hadden. Daarna gaan ze kijken of ze de spullen kunnen restaureren.

"De ontbrekende delen vullen we aan met was of een soort tandartsklei, daar kan je allerlei vormen mee maken. Zo kunnen we de ronding van de scherf nabootsen en zien hoe het doorliep. Daarna zetten we er gips in om het weer een geheel te maken." Figuratieve voorstellingen op de scherven proberen sommige leden mooi door te laten lopen, zodat het totaalbeeld zichtbaar wordt.

Lees verder op pagina 7


Gevonden oude scherven