Schepen tijdens Pieperrace
Schepen tijdens Pieperrace (Foto: aangeleverd)

Vijfendertigste Pieperrace

VOLENDAM –De Stichting Pieperrace houdt al vijfendertig jaar de herinnering in ere hoe de Volendamse kwakken (botters) in de periode 1943-1945 werden gebruikt om aardappels over te zeilen van Friesland naar -onder andere- de Amsterdamse ziekenhuizen. Om deze gebeurtenis blijvend te herinneren gaven Jan Veerman uit Volendam en zijn vrienden hun jaarlijkse wedstrijd voor botters, tjalken en klippers de naam Pieperrace. Het vijfendertigjarig bestaan van de wedstrijd wordt 6 en 7 april gevierd met een wedstrijd over twee dagen, een fotowedstrijd en muziek aan de wal van drie fanfare looporkesten.

In de winter van 1944 was er hongersnood in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. De rector, Sijmen Mol, bracht een aantal vissersschepen met bemanning bijeen om het IJsselmeer over te steken en in Friesland zoveel mogelijk aardappelen te halen. Diverse tegenslagen moest de vloot overwinnen. Mist, dreiging van vorst, maar ook de Wasserpolizei. Dankzij de inzet van allen die hielpen, bereikten de aardappelen het ziekenhuis dat met beleid tot de bevrijding deze piepers heeft kunnen eten.

De zeilende beroepsvaart, maar ook andere traditionele platbodems kunnen deelnemen. Er wordt gevaren in verschillende klassen platbodems: Tjalken onder/boven 21 meter, Skûtsjes, Klippers onder/boven 27 meter, Aken en Visserijvaartuigen.

Start (10-11u) en finish (16-17u) vinden voor de Volendammer haven plaats.

Vrijdag 6 april kan voor de wedstrijd ingeschreven worden. Meer informatie: www.pieperrace.nl.