Column Pieter Waterdam

Als 'wij' Nederlanders de wereld een poepie laten ruiken ben ik trots. André Kuipers in de ruimte, Albert Heijn in de Verenigde Staten, Ajax in de halve finale van de Champions League, Epke wereldkampioen… ja dan … dan ben ik trots Nederlander te zijn. Maar er zijn ook andere momenten. Momenten waarin trots plaats maakt voor schaamte.

Trots

Er zijn dagen dat het geen feest is om Nederlander te zijn

De politiek, de medische stand, radio en tv en vooral de tientallen advertenties herinneren ons er voortdurend aan dat we te dik, te zwaarlijvig, kortom veel te dik zijn. Overgewicht is een nationaal en misschien zelfs internationaal probleem aan het worden. Internationaal? Ja zeker!

Te vet en te ongezond

Tot voor kort lachten we in ons vuistje als we te dikke Amerikanen zagen die zichzelf tegoed deden aan hamburgers, kipnuggets en ander fastfood. Domme, dikke Yankees.

Maar o wee, zodra de temperatuur in ons land de 15 graden aantikt, dan kun je niet anders concluderen dat ook wij inmiddels zijn verworden tot een hamburger en kipnuggets etende natie die te veel, te vet en te ongezond eet.

De zon is nog niet achter een wolk vandaan of we ontdoen ons van overtollige kleding. De tattoos moeten getoond worden. De onsmakelijke voeten gelucht en de te dikke ledematen mogen ongegeneerd de hoedanigheid van rood vlees aannemen. Op een zonnige dag is het alsof schaamte niet bestaat. Alles, maar dan ook alles mag je laten zien.

Geen feest

En als je al iets aantrekt, dan is het meestal een t-shirt waar je normaal gesproken je auto nog niet mee poetst. Nee, het is geen feest om op die dagen Nederlander te zijn.

We zijn – zo lijkt het tenminste - op dat soort dagen het slechts geklede en minst verzorgde volk op aarde. Aanvankelijk verbaas ik me dan over de wijze waarop men zichzelf toetakelt en uitdost, maar gaandeweg mondt die verwondering uit in een diep schaamtegevoel.

Gebrek aan schaamte

Dat ik deel uit mag maken van het volk dat lijdt aan een grenzeloos gebrek aan schaamte, dat uitblinkt door smakeloosheid en zichzelf kennelijk zo mooi vindt dat iedereen het zien mag.

Nee op dat soort dagen vind ik het geen feest om Nederlander te zijn.