Afbeelding
(Foto: )

Sinterklaasperiode

Ja hoor, het is alweer zover. In de zomer, met soms prachtige temperaturen, volop zon, liggend aan het strand, het meer of elders, sta je er niet zo bij stil dat alles doordraait – in de Supermarkt. De temperatuur schiet opnieuw richting de 30°, hoewel het deze week weer even minder is en er soms een frisse wind staat die niet direct doet denken aan zomerweer – het is nog steeds zomer. Ikzelf was het even vergeten. Maar bij de Supermarkt niet hoor, zeker niet. Het snoepgoed ligt er weer… in speciale schappen. Kruidnoten in koekvorm dan wel chocoladevorm, taai taai, chocolade letters in melk en puur – het gehele alfabet is te koop. Sinterklaas in chocolade. Zwarte Piet, Regenboog Piet, Witte Piet, Gele Piet, Rode Piet, Roetveeg Piet, ook allemaal van chocolade. De Sinterklaas en zijn medemanagers verdienen er een zeer dikke boterham met rosbief aan.

Het is ook lucratief voor de Supermarkt. Je bouwt de spanning langzamerhand op, er wordt alvast wat van het snoepgoed gekocht, veelal door de fanatieke aanhang, en de klant weet dat de Goedheiligman in aantocht is en vast nog meer gaat inslaan. Hebben is hebben, toch? Je weet maar nooit wat er kan gebeuren. Het snoepgoed, nog over van voorgaande jaren, want je gaat me toch niet vertellen dat de producent afgelopen tijd in die hitte heeft staan bakken en de chocolade heeft omgesmolten tot de gewilde letters en op Sinterklaas en …Piet lijkende poppetjes, is in trek dan wel er is trek in. Kortom de Sinterklaasperiode is weer aangebroken. Daar werd het ook hoogtijd voor. Ik hoorde in de Supermarkt al klanten tegen de bedrijfsleider roepen… nou roepen, meer mopperen, dat het vrij laat in de tijd was dat het spul in de speciale schappen lag.

Dat het vrij laat is ben ik met de klant eens, de maand december ligt nog vers in het geheugen, er was nauwelijks iets te koop, of zit ik er naast? Zodra december voorbij is, ga je er alweer naar verlangen. Wie niet?