Afbeelding
(Foto: )

Bangmakerij of waarschuwing?

Even een vraag vooraf: bent u bang of gauw bang dan wel laat u zich bang maken? Zo nee: prima. Angst is een slechte raadgever – door de eeuwen heen geweest. Er zijn figuren op deze aardbodem, in dit land, in de regio, in de stad, wellicht, die het als hun plicht zien om de massa angst aan te jagen – bangmakerij.

Sommige zien het als een waarschuwing… niets op tegen.

Neem nu de afgelopen week: zowel in een aantal kranten als in het journaal dan wel in het nieuws op de radio.

De voorzitter van de Rabobank zou hebben gezegd dat de spaarrente negatief wordt. Keihard in de krant en in het journaal. Maar uit het interview met de beste man blijkt helemaal niet dat hij dat zegt, hij zou het zelfs onmenselijk vinden als je moet betalen voor spaargeld bij een bank. Toch wordt er in de media blijvend beweerd dat een negatieve rente op spaarrekeningen niet kan uitblijven. De goden verzoeken. Vervolgens krijgen wij in de nabije toekomst te maken met een ratten- en muizenplaag. Particulieren mogen op termijn geen gif meer gebruiken, slecht voor het milieu en de vogels die ratten en muizen eten (nu pas?). En waarom zolang wachten? De ratten en muizen zullen in grote getallen over onze voeten lopen.

Ach, die beesten moeten toch ergens heen en leven dan nog meer in vrijheid – zonder gif. Er komt een man van de Nederlandse afdeling 'Ongediertebestrijding'. Met een geweer schiet hij op wat wij noemen 'het ongedierte.' Het duurt even, maar hij komt, vast en zeker.

Wij ouderen ontkomen er niet aan: er wordt fors gekort op de pensioenen. De dekkingsgraad is ver te zoeken. Zou een andere rekenrente (marktrente bijvoorbeeld) niet een beetje helpen? Nu de Centrale bank de rente almaar verlaagd, zit er een recessie aan te komen. We moeten ons daar op voorbereiden. Wie over de horizon heen kijkt ziet de recessie aankomen. Als klap op de vuurpijl stort een klein deel van het dak van een stadion in. Zijn nu veel gebouwen ondeugdelijk? Volgends het journaal wel, althans dat menen deskundigen. De lasnaden zijn niet goed. Er wordt niet meer serieus gebouwd. De aanbestedingen gaan naar de goedkoopste en er wordt niet gekeken of dat ook de beste bouwer is. Kortom, er wordt maar wat aangerommeld.

De droogte slaat toe. Ernstig genoeg. Over enkele jaren kan Twente en de Achterhoek nog alleen uit woestijn bestaan. Het zijn nomaden geworden die daar leven en werken. Werden we nu gewaarschuwd of bang gemaakt?